MEĐU IZMEĐU

PAD ZARAZA U BRITANIJI

197 pregleda
žena šeta sa maskom

Naučnici su zbunjeni naglim padom dnevnog broja zaraza virusom korona u Velikoj Britaniji uprkos slabijim merama.

Broj novih slučajeva se u samo dve sedmice i više nego prepolovio sa 54.674, koliko je registrovano 17. jula, na 22.287 slučajeva 2. avgusta, objavioje Nature. „Niko zapravo ne zna šta se događa, rekao je epidemiolog Džon Edmunds sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.Konkretno, nije jasno pokazuju li ove brojke da je vrhunac trećeg talasa prošao ili se radi o trenutnom zastoju zaraze prouzrokovanim složenim društvenim faktorima, preneo  je portal „Indeks.

Širenje zaraznije delta varijante virusa korona u Velikoj Britaniji činilo se, uprkos uspešnom programu vakcinacije, kao nadolazeća velika kriza.Eksponencijalni rast broja infekcija od juna doveo je do toga da se predviđalo da će se dnevno beležiti više od 100.000 novih slučajeva, a strahovalo se i od prevelikog pritiska na britanski zdravstveni sistem u vidu hospitalizacija.U takvoj klimi, mnogi su naučnici smatrali da je vladino potpuno ublažavanje mera bezobzirno.

Edmunds kaže da ovi podaci, međutim, ne znače da se u Britaniji razvio kolektivni imunitet.„Pad broja slučajeva donekle je bez presedana – u smislu da se taj trend pokazuje širom zemlje – jer takve situacije su zabeležene tek nakon lokdauna. Ipak, kolektivni imunitet bi se manifestovao na različitim mestima u različito vreme, kazao je on.Uprkos tome što je oko 70 odsto odrasle populacije u Velikoj Britaniji potpuno vakcinisano, još postoji velik broj osetljivih građana.

Najveći udeo infekcija javlja se među osobama starim od 16 do 24 godina, od kojih je većina ili nevakcinisana ili nije primila obe doze.Edmunds je izneo moguće razloge za pad novih slučajeva zaraženih.Prvo, pad bi se mogao činiti izraženijim zbog naglog porasta broja infekcija u Engleskoj sredinom jula, koji je bio uzrokovan Evropskim fudbalskim prvenstvom zbog kojeg su se mnogi ljudi okupljali u pabovima, barovima, domovima i stadionima.To je, kaže Edmunds, u skladu sa trenutnom većom stopom infekcije među muškarcima.Drugi glavni razlog pada broja slučajeva mogao bi biti kraj školske godine.Mnoge škole u Engleskoj zatvorene su oko 23. jula. Ipak, prerano je da bi se to pokazalo u službenim podacima o korona virusu.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar