MEĐU IZMEĐU

NEANDERTALCI SLIKARI

191 pregleda
Slike neandretalaca

Nenadertalci su i pre 65 hiljada godina voleli da slikaju.Pigmenti su korišćeni u pećini u različitim razdobljima, udaljenim od 15 do 20 hiljada godina, pokazuje istraživanje koje negira raniju tvrdnju da su oni nastali prirodnim procesom oksidacije.Neandertalci su možda bili bliskiji praistorijskom čoveku nego što se ranije verovalo, svedoče pećinske slike u Španiji, koje otkrivaju da je i ta ljudska vrsta imala potrebu da stvara umetnost.

Pigment boje okera pronađen je na stalagmitima u špilji Ardales, kraj Malage na jugu Španije. Koristili su ga neandertalci pre oko 65.000 godina, što ih možda čini prvim umetnicima na Zemlji, pokazuje naučni članak objavljen u časopisu PNAS. Moderni čovek u to vreme još nije postojao.Nova otkrića dodatni su dokaz da neandertalci, koji su izumrli pre oko 40 hiljada godina, nisu bili neumešni rođaci Homo sapiensa, kakvim su ih dugo prikazivali.

Joao Zilhao, jedan od autora studije, rekao je da su neandertalci oker stavljali na stalagmite verojtno u sklopu rituala.Važnost ovog otkrića je što menja naš stav prema neandertalcima. Oni su bili bliskiji današnjim ljudima. Nedavna istraživanja pokazuju da su voleli objekte i razmnožavali su se s ljudima, a sad i da su, poput nas, slikali po pećinama, izjavio je Zilhao.Slike na zidovima prahistorijskih ljudi, poput onih u spilji Chauvet-Pont d’Arcu Francuskoj, starije su od 30.000 godina.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar