MEĐU IZMEĐU

PAZI, METAK MENJA SMER!

230 pregleda
Pametni metak

Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) osmislila je tehnologiju za metak koji sam sebe usmerava u toku leta, namenjen za velike razdaljine. Slično kao raketa koja sama sobom upravlja, moći da da promene kurs nakon što je ispaljen i da pogodi metu u pokretu na udaljenosti od 2.000 metara.

Metak EXACTO pogađaće udaljene ciljeve, što trenutna snajperska tanad nije u stanju.Ovo će učiniti snajperiste još smrtonosnijim.Uklapanje EXACTO-ovih mogućnosti navođenja u male dimenzije kalibra 50 veliki je napredak i otvara vrata onome što bi moglo biti moguće u budućim projektilima svih kalibara”, rekao je menadžer programa DARPA, Džerom Dan.

„Pametan metak” koristi ugrađene optičke senzore da odredi kuda ide, a zatim koristi ove podatke za otvaranje malih peraja koja ga vode do odredišta.Sistem navođenja u realnom vremenu omogućiće mu da uzme u obzir sve neočekivane faktorepoput vetra ili kišekoji bi mogli da ga odbace sa predviđenog kursa.Slično tane za samostalno navođenje smišlja se u Nacionalnoj laboratoriji Sandija koje, umesto ugrađenog računara poput EXACTO-a, za to koristi laser.

Vrh metka iz DARPA-a opremljen je optičkim senzorom sa uravnotežavajućom masom i stabilizujućim tragovima. Elektronika za navođenje i upravljanje i elektromagnetni aktuatori, smešteni u zadnjem delu, upravljaju malim kontrolnim rebrima daga usmere na cilj na osnovu ulaznih podataka iz optičkog senzora.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar