MEĐU IZMEĐU

UMIRU NEMAČKE ŠUME

239 pregleda
Šuma

Nemačka šuma, simbol nemačkog romantičarskog zanosa, polako umire. Prema izveštaju Savezne vlade o stanju nemačkih šuma, zbog suše i oluja bespovratno su uništene ogromne šumske površine.Tokom tri godine, od 2017. do 2020, uništeno je 277.000 hektara– do te mere da je potrebno novo pošumljavanje – ako se ove površine žele sačuvati kao šume.

Kao jedan od glavnih uzroka za propadanje šuma navodi se dugotrajna suša.U mnogim područjima je tlo ispod jednog metra dubine u potpunosti osušeno a nivo podzemnih voda je drastično pao, navodi se u izveštaju Savezne vlade.Zbog toga lišće opada s drveća pre nego što ispuni svoju funkciju. Posebno su pogođeni četinari, pre svega smreka, koju osim toga redovno napadaju štetočine.

Veliku štetu su nanele i oluje koje su u 2017. i 2018. harale Nemačkom, posebno zapadnim delom zemlje – koji je sada pogođen poplavama.Andreas Marks, direktor nemačkog Centra za borbu protiv suše, rekao je da se situacija 2021. malo popravila”, ali da se to u principu odnosi samo na poljoprivredu.Za šume je važan nivo podzemnih voda, a ispod 1,5 metara je tlo u Nemačkoj u potpunosti suvo”, rekao je Marks za dnevnik Osnabriker cajtung.

Nemačka spada u najšumovitije evropske zemlje – šume čine 32 posto njene površine. Od toga nešto su više od polovine četinari. Od listopadnog drveća su najrasprostranjeniji bukva i hrast.Četvrtina stabala je starija od 100 godina. A čak 48 posto šumskih površina se nalazi u privatnom posedu.Reagujući na alarmantan izveštaj, nemačka vlada je pripremila paket mera u vrednosti od 1,5 milijardi evra da ublaži propadanje šuma.

„Jedinstveni paket mera će vlasnicima šuma efikasno i brzo pomoći u pošumljavanju njihovih površina”, rekla je ministarka poljoprivrede Julija Klekner prilikom predstavljanja izveštaja o šumama.Opozicija je vladu kritikovala da je sa zakašnjenjem reagovala na krizu nastalu zbog propadanja šuma u Nemačkoj.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar