МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАМЕТНИЈИ ПРИВЛАЧНИЈИ

Женка (Википедија)

Паметнији су привлачнији, барем у мушком роду. Шта се догодило с лепшима? Међу птицама се до сада сматрало да су китњасти мужјаци више мамили женке, али су у новим налазима кинеских и холандских истраживача избили у први план интелигентнији. Чарлс Дарвин је, дакле, у праву, јер је тврдио да избор парњака доприноси еволуцији интелигенције.

У истраживању, објављеном у часопису „Сајенс”, коришћене су 34 папагајке које су могле бирати између изгледа и певања. Ранија проучавња упућивала су на то да су се женке радије опредељивале за мужјаке који боље певају или живописније изгледају. У новом су стављене пред ново искушење: да гледају одбачене који су накнадно били обучени да отварају кутијицу с храном.

Након посматрања, осам од девет је променило ранију одлуку и почело да пороводи више времена с вештијим мужјаком. Дакле, интелигенција потпомаже ширење ДНК женки на будуће потомство, што је превасходни циљ евилуције. Али најављују се додатна изучавања да би се што уверљивије поткрепило поменуто истраживање.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар