МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАПРИЧИЦА МОЖЕ ДА ЛЕЧИ

Илустрација (Takeaway)

Амерички стручњаци су, у недавно завршеном истраживању, открили да љута папричица није само зачин многим гурманским јелима, већ и потенцијални лек за спречавање ширења малигних ћелија. Капсаицин, кључни састојак љутих паприка, може да успори напредовање рака плућа.

Проучавајући у лабораторији ефекте капсаицина на три типа ћелија рака, стручњаци Универзитета Маршал у Западној Вирџинији су открили да ова супстанца зауставља први корак ширења рака, познат као метастаза. Наиме, у тестовима на мишевима, код којих су већ примећене метастазе, утврђено је да су они који су уносили капсаицин имали знатно мања подручја агресивних ћелија рака у плућима од других, јер је био блокиран протеин који игра кључну улогу у расту и ширењу малигних ћелија.

Према речима стручњака, раст ћелија претворио се у самоуништавајући процес па је и тумор престао да расте. Иако представља потенцијално нову терапију против метастаза код пацијената обољелих од рака плућа, за клиничку употребу капсаицина потребно је неутралисати његове непријатне пропратне ефекте као што су гастроинестинална иритација, грчеви у стомаку и осећај печења.

О значају овог открића најбоље говори податак да тек сваки десети пацијент доживи пет година након постављања дијагнозе, јер се болест обично већ проширила на друге органе.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар