МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАПРИЧИЦЕ ЗА ДУЖИ ЖИВОТ

Илустрација

Ново истраживање сугерише да редовно конзумирање љутих папричица пружа раније непрепознате здравствене користи које утичу и на дужину живота.

Људи који једу љуте папричице могу имати „знатно мањи ризик да ће умрети од последица кардиоваскуларних болести или рака, наводи се у плериминарним резултатима истраживања које ће бити представљено на научном скупу Америчког удружења за срце. На основу претходних истраживања утврђено је да љуте папричице у исхрани делују противупално, да су антиоксиданси, да делују антиканцерогено и регулишу ниво шећера у крви због каписаицина – састојка који паприкама даје карактеристичан љут укус. Ова студија је први велики покушај да се установи веза између коришћења љутих папричица у исхрани и стопе морталитета од различитих болести.

Да би проценили ефекте љуте паприке на дуговечност, истраживачи су анализирали 4.729 студија из пет водећих светских здравствених база података. Посебно су обухватили четири опсежне студије које су пратиле здравствене исходе код пацијената за које су имали податке о начину исхране. То је истраживачком тиму пружило и здравствене и прехрамбене податке за више од 570.000 појединаца у Сједињеним Државама, Италији, Кини и Ирану, што им је омогућило да упореде резултате оних који су јели љуте паприке са онима који их ретко или никада нису јели. У поређењу са онима који су ретко или никада јели љуту паприку, анализа је показала да су људи који су их редовно јели имали:

– За 26 одсто мањи проценат смртности од кардиоваскуларних болести;
За 23 одсто мању смртност од рака;
И за 25 одсто мању смртност из било којих других разлога.

„Изненадили смо се када смо открили да је у овим претходно објављеним студијама потврђена веза између редовне конзумације љутих папричица и ниже стопе морталитета, наглашава кардиолог Бо Сју, из Института за кардиологију клинике у Кливленду и један од руководилаца истраживања. Међутим доктор он упозорава да су тачни разлози и механизми који би могли да објасне ове закључке још увек непознати. „Стога је немогуће са сигурношћу тврдити да уколико једете више љуте паприке да ћете дуже живети или да ћете бити мање угрожени од кардиоваскуларних болести или рака, наглашава доктор.


Илустрација

Неопходно је спровести додатна истраживања, јер су студије које су они анализирали имале узорак који је већ имао специфичне здравствене податке и друге параметре који би могли да утичу на коначне налазе. Истраживачи су такође приметили да су количина и врста љуте паприке коришћене у исхрани варирале међу студијама, што отежава доношење закључака о томе колико тачно, колико често и која врста љуте папричице може бити повезана са здравственим предностима.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар