МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАС ЧОВЕКОВ ПОМАГАЧ

Илустрација

Људи су припитомили псе још пре 14.000 година на Блиском истоку, али није јасно да ли се то десило случајно или намерно.

Пре 11.500 година, у садашњем североисточном Јордану, пси су почели да живе у окружењу људи, и претпоставља се да су их људи још тада користили за лов, показала је нова студија са Универзитета у Копенхагену. Археолози наводе да се појава коришћења паса као помоћи при лову може објаснити драматичним повећањем зечева и других малих животиња, чији су остаци пронађени на проучаваном археолошком локалитету.

Људи су припитомили псе још пре 14.000 година на Блиском истоку, али није јасно да ли се то десило случајно или намерно. У новом истраживању у коме су учествовали археолози Универзитета у Копенхагену и Универзитетског колеџа у Лондону, наводи се да су људи вредновали способности паса да прате трагове и лове ‒ много више него што се до сада знало.

Прегледавајући анализиране податке,
научници су такође приметили необично
повећање броја зечева у време када су се
пси појавили у овом јорданском насељу.

Изучавање животињских костију у древном насељу Шубајка 6 на североистоку Јордана, старом 11.500 година, не само да показује да су пси били присутни на овом подручју почетком неолита већ и наговештава да су људи и пси вероватно ловили животиње заједно: „Проучавајући велике групе животињских костију на овом локалитету, истраживачи су на великом проценту костију открили знакове који показују да су прошле кроз дигестивни тракт друге животиње; те кости су тако велике да их људи не могу прогутати, претпоставља се да су их прогутали пси”, објаснила је археолог и водећи аутор студије, Лиза Јеоманс.

Она и њене колеге успели су да покажу да је локалитет био насељен током целе године, што указује на то да су пси живели у непосредном окружењу људи, тј. да нису долазили само онда када није било становника: „Пси нису држани на рубовима насеља, него су били интегрисани у све аспекте свакодневног живота; било им је дозвољено да слободно лутају насељем, хранећи се одбаченим костима”, навели су научници у студији.

Прегледавајући анализиране податке, научници су такође приметили необично повећање броја зечева у време када су се пси појавили у овом јорданском насељу. Тим сматра да су ова два податка повезана: „Прикупљени докази би се могли објаснити тиме да су пси су коришћени за лов на мањи, брз плен, као што су зечеви и лисице”, рекла је Лиса Јеоманс. „Ова појава може бити повезана и са променом технике лова, као што је употреба мреже. Мрежом се хватао већи број малих животиња, а уз помоћ паса су се циљано ловиле појединачне животиње.”

(Извор РТС) 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар