TREĆI SMER

NOVI POČASNI KRUG

4.581 pregleda

Ima li smisla opisivati časopis kojem su se divili u prvoj Evropi, a svesrdno ga prigrlili u drugoj Jugoslaviji?

Stanko Stojiljković

Da li je merilac vremena na kraju zaspao, ko će znati? Maratonci su nastavili da trče bez staze i bez koraka.

Upućeni će pokušati da vas razuvere da trka nikada nije okončana, da „Galaksija” još nije optrčala svoj počasni krug. Kako, ako je prestala da izlazi 2001. godine? Obratite se Zavodu za mere i dragocene metale, mi nismo nadležni.

Kad je tako, šta nam je preostalo nego da je obnovimo. U međuvremenu „Galaksija” je nastavila da se otiskuje u našim i vašim srcima. Sada smo je ispumpali, ali ne u celosti. Neka njen deo ostane tamo gde se uselila 1972. godine, možda onaj sa štopericom opet nakratko zadrema.

Iz Filma „Maratonci

Prvu posadu na poletanju u kosmički beskraj – izvorno su je namenili vazduhoplovstvu, astronautici i istraživanju budućnosti – činili su Gavrilo Vučković, Nenad Birovljev, Tanasije Gavranović, Esad Jakupović, Milan Knežević, Boris Radunović i Bogoljub Samardžić. Upisani su među zvezde, svejedno što pojedinci još nisu ni zakoračili s one strane duge.

Ima li smisla opisivati časopis kojem su se divili u prvoj Evropi, a svesrdno ga prigrlili u drugoj Jugoslaviji?

Sud prepuštamo svakom čitaocu ili čitaču (nismo zaboravili ni onoga što će u spomenik biti uobličen) ponaosob, dok bude listao prvo pečatano izdanje u novom duhu i novom ruhu. Ako ništa drugo, nekoliki dani proteći će im u prelistavanju. Nikada nije bila ovoliko punačka u broju stranica.

Učini li vam se da je ovo uvodno slovo iz „među javom i međ’ snom” (Laza Kostić), verujte nam da nije. „Galaksija” koju držite u rukama, zaista, jeste stvarna, dolazi iz našeg (vašeg) dvosmernog sveta. Naziv stalne rubrike „Treći smer” služi jedino da vas zavede u „predeo slikan maštom” (pozajmljeno od Milorada Pavića i malčice prepravljeno).

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar