МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ПЕТНИЦА” УСРЕД БЕОГРАДА

Први посетиоци (Новости)

Први посетиоци (Новости)

Изложбу поводом 35 година постојања Истраживачке станице у Галерији Српске академије наука и уметности поставио је Владимир Пецикоза

Изложба „Истраживачка станица Петница – 35 година” свечано је отворена у Великој галерији Српске академије наука и уметности. Постери, фотографије, научне збирке и тематске колекције део су илустроване поставке аутора Владимира Пецикозе који представљају прегледе најважнијих активности ове установе. Посебан део изложбе чини више хиљада самосталних истраживачких пројеката полазника образовних програма „Петнице”.

– „Петница” је специјалан феномен у земљи Србији, то је један имагинарни пејзаж. Брдашце које се уздиже изнад станице, Петничка пећина и околина делују нестварно. „Петница” је прича о садашњим и будућим „петничарима”, дивној деци која граде традицију што траје 35 година – истакао је академик Видојко Јовић, на отварању изложбе.

Међу окупљеним у Великој галерији САНУ највише је било бивших „петничара”, који су евоцирали успомене на лепо дружење. Пријатељства која су тамо започета остају за цео живот, а „Петници” се увек радо враћају. На отварању су се окупиле и генерације једне породице чији су сви чланови били део истраживачке станице.

– Дошла сам са синовима, млађи се спрема да ово лето проведе у „Петници”, док је старији био прошле године –  објашњава Марија Божић, које је била део „Петнице” пре 15 година. – Искуство које се стекне тамо је драгоцено за цео живот, и зато сам и својој деци предложила да се пријаве, оду и пробају.

Сви посетиоци који желе да осете дух „Петнице” у Београду моћи ће то да ураде до 29. априла. Врата галерије отворена су сваког радног дана од 10 до 21 сати.

(Извор Новости)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар