МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЕТРИЊА БЛИЖЕ ИСТОКУ

Марин Говорцин/ Х. ТкалчићFB

Најразорнији потрес у Петрињи проузроковао је померање Сиска према истоку за 10, а Петриње између 15 и 20 сантиметара, пише Јутарњи лист и преноси да је, према прорачуну израђеном на основу сателитских снимака Европске свемирске агенције, најразорнији петрињски земљотрес проузроковао помаке тла с амплитудом од чак 70 сантиметара.

Највеће померање забележено је у шумском подручју окруженом местима Слана, Глинска Пољана и Гора. На западном делу раседа тло се подигло 40 сантиметара, а поред града Петриње спустило за 30 сантиметара.Сисак се помакао у мањем интензитету него Петриња. Прелиминарно, Сисак се помакао 10, а Петриња између 15 и 20 центиметара”, рекао је за Јутарњи лист др Марин Говорчин с Геодетског факултета у Загребу, преноси Н1 Загреб. Интердисциплинарни тим научника и даље обилази терен како би одговорио на бројна питања. Засад нису открили ефекат првог реда као што је пуцање раседа на површини.

„Ако нађемо неке површинске манифестације пукнућа раседа, можемо да проценимо где је тачно расед, какав је био помак по њему и колика је дужина раседа који је пукао”, каже сеизмолог Јосип Стипчевић, доцент на Геофизичком одсеку Природно-математичког факултета у Загребу.Јутарњи лист подсећа да се потрес догодио на раседу који се отприлике пружа у смеру северозапад-југоисток и пролази Покупљем у близини Петриње и Глине. Тај је расед гранични расед између два врло различита тектонска блока, Динарида и Панонског базена.

 

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар