?> ПИСАЋА МАШИНА ПРИЧА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПИСАЋА МАШИНА ПРИЧА

Илустрација

Илустрација

У филмовима с духовима кућни уређаји се често необично понашају, па није ретко да утваре с домаћинима комуницирају писаним путем – преко рачунара, али и помоћу писаћих машина. Једна таква справа се недавно појавила, а са власником не комуницира захваљујући некој натприродној сили, већ помоћу обичне вештачке интелигенције (AI). У питању је Ghostwriter – једна од Brother куцаћих машина коју је инжењер по имену Арвинд Санџив прерадио тако да користи AI да комуницира с власником.

„Дух” из машине долази из OpenAI GPT-3 – обимног језичког модела помоћи којег ChatGPT ради. Ефекат сасвим личи на обичан разговор, само што се води преко писаће машине. Да би је направио, Санџив је расклопио модел Brother AX-325 из деведесетих година прошлог века, прерадио типке и повезао их са Raspberry Pi рачунаром који служи као интерфејс за GPT-3 API (https://twitter.com/ArvindSanjeev/status/1598303946585821185?s=20&t=F0lLA9TnaD5SwuVktRQsCg).

GPT-3 је обиман језик за AI, а трениран је помоћу неколико милиона књига и веб сајтова, па може да предвиђа која је реч следећа, што значи да ради и као chat bot, a и као систем који може да допуњава текст који корисник унесе. Kреатор тврди да је нова машина одлична за преиспитивање односа између људи и вештачке интелигенције, а сасвим је сигурно да би слични уређаји могли да открију много тога о људској природи, л и о природи текста.

(PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар