MEĐU IZMEĐU

PISAĆA MAŠINA PRIČA

125 pregleda
Ilustracija

U filmovima s duhovima kućni uređaji se često neobično ponašaju, pa nije retko da utvare s domaćinima komuniciraju pisanim putem – preko računara, ali i pomoću pisaćih mašina.Jedna takva sprava se nedavno pojavila, a sa vlasnikom ne komunicira zahvaljujući nekoj natprirodnoj sili, već pomoću obične veštačke inteligencije (AI). U pitanju je Ghostwriter – jedna od Brother kucaćih mašina koju je inženjer po imenu Arvind Sandživ preradio tako da koristi AI da komunicira s vlasnikom.

„Duh” iz mašine dolazi iz OpenAI GPT-3 – obimnog jezičkog modela pomoći kojeg ChatGPT radi. Efekat sasvim liči na običan razgovor, samo što se vodi preko pisaće mašine. Da bi je napravio, Sandživ je rasklopio model Brother AX-325iz devedesetih godina prošlog veka, preradio tipke i povezao ih saRaspberry Piračunarom koji služi kao interfejs za GPT-3 API(https://twitter.com/ArvindSanjeev/status/1598303946585821185?s=20&t=F0lLA9TnaD5SwuVktRQsCg).

GPT-3je obiman jezik za AI, a treniran je pomoću nekoliko miliona knjiga i veb sajtova, pa može da predviđa koja je reč sledeća, što znači da radi i kao chat bot, a i kao sistem koji može da dopunjava tekst koji korisnik unese. Kreator tvrdi da je nova mašina odlična za preispitivanje odnosa između ljudi i veštačke inteligencije, a sasvim je sigurno da bi slični uređaji mogli da otkriju mnogo toga o ljudskoj prirodi, l i o prirodi teksta.

(PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar