МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЛАВА КОСА, ЦРНО ТЕЛО

Profimedia

Profimedia

Упознајте једине људе на свету с таквим телесним одликама.

Меланежани са Соломонових острва постали су, због својих невероватних физичких карактеристика, нарочито занимљиви научницима и генетичарима. Модерна наука се слаже да је први човек (Homo sapiens) дошао из Африке, коју је напустио пре око 200.000 година. Ова тврдња заснована је како на археолошким доказима, тако и на резултатима темељних ДНK анализа.

Древни Африканци су мигрирали ка истоку, западу и северу, формирајући тако групе народа које познајемо данас. Већи део оних који су напустили Африку, временом је губио оригиналне расне карактеристике, односно црну боју коже, међутим меланежански народ не само да је задржао боју коже, већ иима још једну необичну карактеристику: плаву косу. Меланежани живе у Меланезији, области Океаније северно и североисточно од Аустралије. На меланезијска оства су стигли пре око 65.000 година и представљају највећу групу аутохтоних људи црне боје коже изван Африке.

Меланежани са Соломонових острва постали су нарочино занимљиви научницима и генетичарима због њихових невероватних физичких карактеристика – они су једини људи црне коже с природно плавом косом на свету. Ова мала етничка групација има највећи проценат плавокосих људи од свих неевропских земаља – чак 10 одсто острвљана је плавокосо. Постојање ове популације срушило је претпоставку да само људи беле боје коже могу да буду плавокоси, ојачавши притом тврдњу да је Африка прапостојбина свих људи. Погледајте галерију:

(Илустрације Profimedia/Shutterstock)

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар