КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ПОМАХНИТАЛИ ПУЛСАР

Getty Images

Getty Images

На 22.000 светлосних година од Земље опажено тело бесни силом која надмашује све што су астрономи досад видели.

Далеко у Млечном путу, на отприлике 22.000 светлосних година од Земље, једна звезда бесни магнетском силом која надмашује све што су научници икада видели. С невероватних 1,6 милијарди тесли, пулсар назван Swift Ј0243.6+6124 руши претходне рекорде од око једне милијарде тесли, откривене на пулсарима GRО Ј1008-57 и 1А 0535+262.

То је врста суперкомпактног космичког тешкаша познатог као пулсар и једини је извор икс-зрака у нашој галаксији који спада у категорију ултрасветлећих.

Стављено у контекст свакодневице, просечни нови магнет за хладњак има магнетну силу од око 0,001 тесле. Снажнији уређаји за магнетну резонанцу (MRI) успевају постићи око три тесле. Пре неколико година инжењери су постигли респектабилних готово па 1.200 тесли, али само 100 микросекунди. Разумљиво је, стога, да ће 1,6 милијарди тесли захтевати неку доиста невероватну физику. Онакву какву могу постићи само масивна свемирска тела (објекти), нагурана у немогуће волумене који се врте невероватном брзином, довољно брзо да убрзају електроне до сулудих брзина.

Swift Ј0243.6+6124 већ је словио за звезду вредну пажње. То је врста суперкомпактног космичког тешкаша познатог као пулсар и једини је извор икс-зрака у нашој галаксији који спада у категорију ултрасветлећих. Он је, такође, једини пример пулсара у нашој галаксији с пратећом звездом B-типа, која га храни материјом довољно брзо да генерише радиоемитујуће млазеве материје са својих полова. Астрономи, стога, желе да ову звезду проуче у детаље. Но, лакше је пожелети да мерите веома удаљено магнетско поље, него то учинити. Kолико год јака била, та поља брзо слабе и постају невидљива на удаљеностима од хиљада светлосних година.

Срећом, трагови се могу пронаћи у томе како се ултраблистави сјај икс-зрака распршује од електрона који јуре низ несвакидашњу магнетску тркачку стазу, што је познато као одлика распршивња циклотронске резонанције. Kинеско лансирање рендгенске свемирске опсерваторије Insight-HXМТ 2017. године астрофизичарима пружа прилику за хватање таквих трагова у удаљеним емисијама, што доводи до мерења енергија електрона у пољу GRО Ј1008-57 2020. године.

С обзиром на то да је Swift Ј0243.6+6124 једини ултралуминесцентни рендгенски пулсар у нашој галаксији, прецизно мерење његова магнетског поља омогућује астрономима бољу представу о томе шта би се могло догађати близу површине.

Осим тога, изливи Swift-а Ј0243.6+6124 после лансирања опсерваторије Insight-HXМТ, такође, су пружили увид у његово магнетско поље изузетне снаге, са распршивањем циклотронске резонанције скривене унутар спектра икс-зрака. Истраживачи из Kинеске академије наука и са Универзитета Сун Јат-Сен у Kини и Универзитета Тибинген у Немачкој накнадно су анализирали поменуту особину да би израчунали енергију његових електрона до врхунца на невероватних 146 килоелектронволти, премашујући 90 и 100 килоелектронволти претходних рекордера.

С обзиром на то да је Swift Ј0243.6+6124 једини ултралуминесцентни рендгенски пулсар у нашој галаксији, прецизно мерење његова магнетског поља омогућује астрономима бољу представу о томе шта би се могло догађати близу његове површине. Kао врста неутронске звезде, пулсари попут Swift Ј0243.6+6124 сачињени су од атома згњечених у конфигурације знатно веће од свега што можемо створити на Земљи. Његова магнетска својства помажу да се искључе или подрже различити модели који објашњавају како се понаша његова врло компактна кора. Тачније, природа магнетизма неутронске звезде потврђује вероватноћу да је њено поље сложено и да се састоји од више полова.

Истраживање је објављено у научном часопису The Astrophysical Journal Letters, преноси Science Alert.

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар