МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОТАМНИЋЕ ГРЕНЛАНД

Ледени брег (Википедија)

Ледени брег (Википедија)

Појава све већег броја тамних алги на леденој плочи на Гренланду може да доведе до њеног све бржег топљења, упозоравају научници. Повишена температура довела је до појаве алги на површини ледене плоче мењајући тиме сам изглед Гренланда. За разлику од леда, тамне алге апсорбују сунчеве зраке убрзавајући процес топљења.

Научници који су започели нови петогодишњи истраживачки пројекат како би истражили овај тренд признали су да су веома забринути због овог проблема. Уколико би се лед на Гренланду, који заузима површину од 1,7 милиона километара квадратних, у потпуности отопио, ниво мора би се подигао за седам метара.

Професор Мартин Трантер са Универзитета у Бристолу, који води споменути пројекат, рекао је за Би-Би-Си да су људи веома забринути због постојања могућности да ће се лед у будућности топити све брже и брже.

Доктор Џо Kук, глацијални микробиолог са Универзитета Шефилд, описао је Гренланд као живи пејзаж. „Овде је живот готово немогућ, али ако погледамо около и алге и микроби живе на површити тог леда и репродукују се мењајући боју ледене плоче. Знамо да су веома распрострањене и веома мрачне и да убрзавају топљење, али то није нешто што је уграђено у неку од пројекција климатских промена и ми то морамо да променимо”, навео је Kук.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар