МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРЕЧИШЋАВАЊЕ МОЗГА

Не узнемиравај! (Википедија)

Ново истраживање указује на то да одсуство стимулација (тишина) функционише попут неке врсте прозора или система за вентилацију.

Нова студија Центра за неурологију Универзитета у Новом Јужном Велсу у Аустралији показала је како се мозак фокусира на кодирање информација. Често се каже да „тишина некада злата вреди”. Ово се нарочито односи на ментално здравље људи и ослобађање од стреса.

Ново истраживање указује на то да одсуство стимулација мозга (тишина) функционише попут неке врсте прозора или система за вентилацију.

Реч је о својеврсном „пречишћивачу ума”, који омогућава мозгу да преузме оно што је научио и искусио и да га преради.

Да би дошли до таквог закључка, истраживачи Ингварс Бирзникс и Ричард Вичкери развили су јединствени начин контроле информација које су долазиле до мозга. Они су, у експерименту, код једне групе људи излагали врхове прстију великом броју кратких механичких притисака.

Научнике је изненадило што је мозак
„сам кодирао притиске без обзира на
стварну учесталост стимулације врхова
прстију, па у неким случајевима чак и
када су надражаји престали”.

Покрећући осећај додира – који мозак региструје од вибрација дуж гребена наших прстију – научници су могли да прате како сe нервни импулси кодирају као информације. Ствар је у томе да, након неког времена, учесталост кодирања није одговарала броју притисака. Научнике је изненадило што је мозак „сам кодирао притиске без обзира на стварну учесталост стимулације врхова прстију, па у неким случајевима чак и када су надражаји престали”.

За неуронауке оваква открића би могла да утврде нека друга правила у истраживању декодирања информација. Резултати студије сугеришу да је пожељно да, када у гужви и великом бучном друштву схватимо да смо у „опасности од превелике стимулације”, дозволимо нашем мозгу да одахне и да се макар накратко „искључимо”.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар