МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРЕДВИЂА ЗАГАЂЕЊЕ

Милан Димитријевић

Четворица студената Електротехничког факултета у Београду направили су апликацију која предвиђа колико ће бити загађење ваздуха и до 10 дана унапред, саопштила је данас Студентска унија математичара (СУМА). Студенти Павле Шошкић, Никола Максић, Марко Скакун и Ђорђе Марјановић победници су првог хакатона (дан хаковања, хак-фест или код-фест – дан или седмица надметања у програмирању) који је одржан у организацији те уније, која делује при Математичком факултету у Београду.

Они су за само 24 сата, користећи тренутне вредности загађења и актуелне метео податке који долазе из локалних мерних станица, направили апликацију која предвиђа загађење ваздуха и до 10 дана и тиме освојили награду од 100.000 динара и плаћену праксу у компанији Ендава, наводи се у саопштењу. Тема хакатона у средиште је ставила актуелан проблем загађености ваздуха, а студенти су имали задатак да својим решењима омогуће предвиђања вредности његовог квалитета на основу метеоролошких и појединих изведених параметара. Такмичари су презентовали нове, занимљиве и оригиналне софтвере који могу помоћи да се овај вишегодишњи проблем поправи, наводе из СУМА.

„Двадесет четири часа непрекидног програмирања никако није лако и поносан сам на свој тим који је успео да одржи фокус све време, изјавио је Павле Шошкић, капитен победничког тима. Друго место и награда од 60.000 динара припала је тиму „Црвено пиво који чине студенти Електротехничког факултета у Београду и Природно-математичког факултета у Новом Саду, док су трећепласирани „Фламунгоси студенти Математичког факултета у Београду освојили награду од 40.000 динара. На овогодишњем хакатону учествовало је 10 тимова са пет техничких факултета.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар