MEĐU IZMEĐU

UMIRU OD KORONE U SRCU

162 pregleda

Tri četvrtine ljudi koji su umrli od kovida-19 imali su virus SARS-CoV-2 u srcu, pokazuje novo istraživanje. Za njih je veća verovatnoća da su pre smrti imali nepravilan srčani ritam nego pacijenti kojima virus kovida-19 nije dospeo u srce. Naučnici su tokom studije istraživali na koji način zaraza koronavirusom može oštetiti srce i kako određeni načini lečenja mogu pomoći.Rezultati prikazuju zaista jasnu sliku povezanosti virusa i problema sa srcem”, rekao je kardiovaskularni patolog Džozef Malešski iz Mejo klinike.

Naučnici od ranije znaju da zaraza kovidom-19 može uzrokovati oštećenja na srcu, ali im nije bilo jasno da li te probleme izazvao SARS-CoV-2 koji je napao srce ili su oštećenja rezultat preaktivnog imunološkog odgovora, piše Science. Džejsm Stoun, kardiovaskularni patolog iz bolnice Masačusets, i kolege koristili su metode in situ hibridizacije i NanoString profilisanja da bi identifikovali virusnu RNA, čak nakon što se razlomi na manje delove. Takođe su analizirali oko 1.000 uzoraka srčanog tkiva; više od 20 uzoraka svakog od 41 pacijenta koji je umro od kovida-19.


(EPA)

Ustanovili su da je SARS-CoV-2 bio prisutan u 30 srca. Dodatno, samo su ti pacijenti imali brze i nepravilne srčane ritmove pre smrti. Oni koji nisu imali virus u srcu nisu imali ni takve simptome.Još nije otkriveno da li je virus u tim slučajevima neposredno napao srce. Naime, većina zaraženih srčanih ćelija bile su imunološke ćelije koje su SARS-CoV-2 mogle napasti negde drugde u telu pre nego što su otputovale u srce. Tako da se i dalje ne zna što je tačno uzrokovalo oštećenja na srcu – virus kovida-19 ili imunološke ćelije.

Bez obzira na limitirane rezultate, istraživanje je objasnilo zašto steroid deksametazon toliko pomaže nekim pacijentima s koronavirusom. Ovaj lek je jedan od prvih za koje je utvrđeno da sprečava smrtnost od kovida. Deksametazon, naime, smanjuje upalu pa je možda srezao iznos imunoloških ćelija s virusom SARS-CoV-2 u srcu”, kazao je Stoun. Samo 50% pacijenata koji su uzimali deksametazon imalo je virus u srcu, u poređenju s 90% pacijenata koji nisu primili taj lek.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar