МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРЕСТОНИЦА ТРАМВАЈА

Shutterstock

Shutterstock

Kолико је пута Санкт Петербург мењао име и како је добио ово које сада носи?

Санкт Петербург је други најмногољуднији град у Русији, који често називају и северном престоницом”. Смештен је на северозападу европског дела земље, у источном делу Балтичког мора на ушћу реке Неве. Санкт Петербург је један од најчудеснијих градова у Европи са огромном историјском и културном баштином и чаробном атмосфером. То је град архитектуре, романтике и инспирације, покретних мостова и белих ноћи.

Санкт Петербург је велики историјски центар, у којем је готово свака грађевина уметничко дело и има своју историју. Средиште града је под заштитом Унеска. Овде се налази један од највећих и најстаријих музеја на свету – Ермитаж, који поседује огромну колекцију уметничких дела, краљевског злата и антиквитета. Kлима Санкт Петербурга је умерена, са карактеристикама континенталне и морске. Лета су хладна и кишовита. Зими често може бити јаких мразева, магле и хладних ветрова. Због свог положаја у Санкт Петербургу можете постоји занимљив феномен – беле ноћи (када се ноћ претвара у сумрак). Беле ноћи обично трају од средине маја до јуна.

Погледајте слике:

(Све илустрације Shutterstock)

(Димитри Б. Unsplash)

(Денис Вдовин, Unsplash)

Занимљиве чињенице о некадашњем Петрограду:

1. Санкт Петербург је други по важности економски, индуструјски, научни и културни центар Русије.

2. Трећи је у Европи по броју становника, иза Москве и Лондона.

3. Санкт Петербург је познат по својим покретним мостовима. У граду их има око двадесет. Мостови су подигнути између 1 и 5 сати иза поноћи и служе за пролазак великих бродова.

4. У прошлости, Петербург је неколико пута мењао свој назив. Звао се још Петроград и Лењинград.

5. Супротно прихваћеном мишљењу, Санкт Петербург није добио назив у част свог оснивача Петра Другог, већ у част свог заштитника Светог Петра.

6. У музеју Ермитаж се налази око 3 милиона експоната.

7. Чувени Петерхоф се налази у самој близини града. Унеско је комплекс од 173 фонтане ставио на листу Светске културне баштине.

8. У Петербургу се налази више трамваја него било где другде у свету. Дужина трамвајске пруге изности преко 600 километара.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар