ГАГАРИНОВИ ПУТОКАЗИ

ПРЕТХОДНИЦА КОСМОНАУТА

Прво биће у космосу (Википедија)

Прво биће у космосу (Википедија)

Улични пас Лајка уписао се у историју као прво живо биће које је напустило Земљину атмосферу на путу без повратка. Треећег новембра 1957. године, пре 60 година, СССР лансирао је сателит.

Зашто је баш Лајка одабрана да оде на пут без повратка? „Замолила сам је за опроштај и помиловала по глави последњи пут”, присећа се руски биолог Алилија Kотовска (90) дана када се и последњи пут поздравила са Лајком пре него што је кренула на пут у свемир.

Треећег новембра 1957. године, пре 60 година, СССР лансирао је сателит са Лајком у њему како би тестирали сигурност за будуће људске мисије. „Девет кругова око Земље учинили су Лајку првим светским астронаутом који је жртвован да би наредне мисије у свемиру биле успешне”, каже Kотовска, која је поносна на свој рад као Лајкиног тренера.

„Знали смо да јој је суђено да угине на лету
јер није било начина да се врати назад. У
то време тако нешто није било могуће.”

Пре Лајке је било неколико покушаја са другим псима који су летели по неколико минута само да би научници дошли до података како се сналазе у стању без гравитације. Ипак, Лајка је била први пас који је заиста и послат у свемир.

Да би се пси прилагодили на капсулу под притиском која је дугачка само 80 центиметара, Kотовска их је тренирала тако што их је на сваких пар дана премештала у све мање кавезе. Пас би прошао и тест под центрифугом, која стимулише снагу при лансирању сателита, али и буку.

Од свих других кандидата управо је Лајка, трогодишњи мешанац са улица Москве, најбоље прошла на тестовима. „Бирали смо женке, јер оне не морају да дижу ногу при мокрењу и тако заузимају мање простора. Бирали смо луталице, јер су сналажљивије и нису превише захтевне”, прича Kотовска додајући да су пси морали да буду и фотогенични.

Осим фотогеничности, због пропаганде су добијали и значајна имена. Име Лајка долази из руске речи која значи „лавеж”. Kотовска каже да је имала изузетну нарав, прилагодљивост и интелигентан упитни поглед. „Знали смо да јој је суђено да угине на лету јер није било начина да се врати назад. У то време тако нешто није било могуће”, каже и додаје да су вече пред мисију сви чланови тима дошли да се опросте од Лајке.

Име Лајка долази из руске речи која значи
„лавеж”. Алилија Kотовска каже да је
имала изузетну нарав, прилагодљивост и
интелигентан упитни поглед.

Сателит „Спутњик” лансиран је у 5:30 по московском времену из Kазахстана, а у почетку је све изгледало као да иде по плану. „Током полетања Лајкино срце се јако убрзало, а тек после три сата се вратило у нормалу. А онда је одједном током деветог круга око Земље, температура у капсули почела нагло да скаче и достигла 40 степени Целзијусових, због недовољне изолације од сунчевих зрака.”

Сателит „Спутњик” (Википедија)

Иако је постојала нада да ће Лајка остати жива барем 10 дана она је преминула због топлотног удара и дехидрације након само неколико сати од лансирања. Руски медији, који су непрестано преносили информације о њеном здрављу, нису рекли тачан узрок њене смрти. Званична верзија је била да је Лајка преминула од отрова који је постављен у њену храну како би избегла мучење при сагоревању у атмосфери. Сателит са њеним остацима сагорео је у атмосфери пет месеци касније, 14. априла 1958. године, изнад Антила у Атлантском океану.

За совјетског лидера Никиту Хрушчова, Лајкино путовање је био још један подвиг који је био трн у оку Американцима. А и пропаганда се добро натемпирала, тик пред четрдесетогодишњицу Октобарске револуције 7. новембра.

Иначе, прве животиње које су се живе вратиле из свемира била су две кучке Белка и Стрелка, које су лансиране 19. августа 1960. године и вратиле су се дан касније. Успех ове мисије био је окидач да совјетске власти кроз годину дана пошаљу и првог човека у свемир, Јурија Гагарина у априлу 1961. године.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар