GAGARINOVI PUTOKAZI

NEBESKA PALATA KOSMOSA

255 pregleda

Kina lansira prvi modul svoje ogromne svemirske stanice, pročitajte kako če izgledati.

Otkako je Sovjetski Savez pre 50 godina u putanju oko Zemlje poslao prvu svemirsku stanicu Saljut 1, ljudi su svoje naučene eksperimente i posmatranja sprovodili na ukupno 11 takvih objekata van naše planete.Kina bi uskoro u svemiru mogla imati još jednu takvu stanicu – Tiangong (Nebeska palata). Naime, krajem aprila trebalo bi da lansira središnji modul Kineske svemirske stanice (CSS).

Nakon što središnji modul dosegne svemir, Kina planira lansirati još najmanje 10 drugih važnih modula i do kraja 2022. dovršiti sklapanje svemirske postaje.

Tri glavna modula

CSS, čija forma nalikuje slovu T, težiće oko 100 tona, a sastojaće se od tri glavna modula: središnjeg modula dugog 18 metara, nazvanog Tianhe (Harmonija nebesa), i dva modula za eksperimente dužine 14,4 metra, nazvana Wentian (Potraga za nebesima) i Mengtian (Sanjanje o nebesima). Moduli za eksperimente biće trajno pričvršćeni sa obe strane središnjeg modula.

Na primer, na stanici će se koristiti najprecizniji svetski satovi i najhladniji atomi da bi se proučavala teorija opšte relativnosti i kvantna fizika. Satovi na CSS-u dizajnirani su s neverovatno niskom nestabilnošću, uz samo jednu sekundu pogreške svake tri milijarde godina.

Na Tianhe-u će u periodu od šest meseci boraviti tri astronauta. Gostujući astronauti i teretni svemirski brodovi spojiće se na središnji modul na njegovim krajevima, piše Scientific American. Tianhe i Wentian će na spoljnjem jelu imati robotizivane ruke, a Mengtian vazdušnu komoru za održavanje i popravak elemenata za ogledem postavljenih na spoljašnjoj strani stanice.

Satovi i atomi

Kineska svemirska stanica je dizajnirana da radi više od 10 godina. Imaće 14 postolja veličine hladnjaka koja će služiti za naučene eksperimente i nekoliko stalaka opšte namene. Takođe će biti više od 50 priključnih mesta za eksperimente koji će biti postavljeni na spoljnoj strani stanice da bi se proučilo kako materijali reaguju kada su izloženi svemirskim uslovima.

Naučnici će na CSS-u proučavati svemirsku fiziologiju, nauku o životu, fiziku fluida, nauku o materijalima i baviće se astronomijom.Na primer, na postaji će se koristiti najprecizniji svetski satovi i najhladniji atomi da bi se proučavala teorija opšte relativnosti i kvantna fizika. Satovi na CSS-u dizajnirani su s neverovatno niskom nestabilnošću, uz samo jednu sekundu pogreške svake tri milijarde godina.

Probno postolje za ultrahladne atome može hladiti atome na najnižu temperaturu koja se može postići trenutno dostupnom tehnologijom. Neka postolja će biti prvi takve vrste na svemirskoj stanici.

Bestežinski rak

Stanica će, takođe, imati prostor i resurse za brojne međunarodne eksperimente. Lekarka Tricija Laros sa Univerziteta Oslo vodiće projekat Tumori u svemiru” – 31-dnevni eksperiment na CSS-u koji će, među ostalim, testirati može li bestežinsko stanje usporiti ili zaustaviti širenje raka.

Jedan od devet međunarodnih projekata Kineske svemirske agencije s ljudskom posadom (CMSA) i Ureda Ujedinjenih naroda za pitanja svemira (UNOOOSA) koristiće trodimenzionalne organoide matičnih ćelija uzgojanih iz karcinoma i zdravog tkiva debelog creva istog pacijenta da bi proučili kako mikrogravitacija utiče na mutacije DNK.

I ogroman teleskop

Godinu ili dve nakon završetka CSS-a, Kina planira da u blizinu stanice lansira teleskop veličine Hubble-a.Kao deo CSS-a, China Sky Survey Telescope (nazvan Huntian) imaće 300 puta veće vidno polje od svemirskog teleskopa Hubble. Naučnici će pomoću njega istraživati kosmologiju, strukturu materije u svemiru, nauku o galaksijama i zvezdama i tamnu tvar i tamnu energiju.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar