МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВА АКУСТИЧНА КУКА

Илустрација (Пиксабеј)

Физичари са Политехничког универзитета у Томску заједно са шпанским колегама први пут су успели да направе акустичну куку мању од звучног таласа, помоћу које је могуће убрзати развој биомедицине и развити нове синтетичке материјале.

 У истраживању које је објављено у „Ризалтсинфизикс”, научници су доказали да се ширење закривљености оптичког зрачења, услед чега се образују закривљени светлосни снопови, може догодити не само код електромагнетних таласа. Испоставило се да се криви снопови могу добити у процесу дифракције звучног таласа, када се мења путања ширења, на пример, приликом савладавања препреке или ширења угла кретања.

„У овом раду смо теоретски и експериментално доказали да се акустична кука може формирати помоћу дифракције звучног таласа на полимерној Јанус-честици величине неколико таласних дужина”, рекао је професор на Катедри са електронско инжењерство на Политехничком универзитету у Томску Игор Минин. Према његовим речима, специфичност таквих акустичних кука је њихова субталасна крива, односно промена смера ширења, што се дешава на удаљености мањој од таласне дужине.

Ово је први пут да је такав ефекат забележен у акустици. Како стручњаци истичу, помоћу акустичне куке могу се премештати биолошке честице по кривој путањи, а то помаже да се проуче матичне ћелије и да се тестирају лекови, као и да се манипулише микро-објектима у хемији и техници како би се брзо и прецизно створили нови материјали и нано-омотачи.

Како се истиче, експеримент је доказао да нови тип криволинијских таласних снопова може бити реализован у оптици, између инфрацрвеног и таласног распона, као и у акустици. Научници су нагласили да за ово пионирско истраживање заслуге припадају Русији. Истраживање је делимично подржала Руска фондација за основна истраживања (№ 20-57-S52001) и Политехнички универзитет у Томску.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар