СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА

ПРВА ЕВРОПСКА БИТКА

Stefan Sauer

Stefan Sauer

Археолози документовали да се догодила пре 3.300 година.

Археолози су пронашли доказе за једну од најранијих европских битака пре 3.300 година у данашњој Немачкој. Верује се да је у њој учествовало око 2.000 мушкараца. Битка у долини Толензе, у североисточној Немачкој, одиграла се пре више од 3 миленијума у бронзано доба. Археолошки налази представљају први археолошки доказ великог насилног сукоба у Европи.

Повреде које су довеле до смрти налазиле су се на лобањама у виду удубљења услед јаког ударца неки тупим предметом или је оружје остало заглављено у лобањи. Озледе настале оштрим предметима попут стрела или мача налазиле су се на рукама или ногама. Поред скелета људи, пронађени су и остаци коња с повредама.

Овај локалитет је данас, нажалост, угрожен климатским променама. Још тада је ово било мочварно подручје, а данашње високе температуре доводе до тога да овај локалитет пресуши и тако се изгубе драгоцени подаци. Археолошки локалитет се протеже на четири километра. Постоји проблем да се истраживања наставе, јер заинтересоване стране нису могле да се договоре у вези са стратегијом истраживања.

Археолошки локалитет (Stefan Sauer)

До открића локалитета, које представља јединствено бојно поље, дошло се 1996. године. Археолог аматер је тада пронашао је кост мушке надлактице са заглављеним врхом стреле од кремена. Наредних година се број људских скелетних остатака повећао на 140, а на њима су примећене периморталне повреде, односно повреде настале у тренутку смрти. Али и зарасле повреде, које су настале у неком ранијем периоду живота. Повреде које су довеле до смрти налазиле су се на лобањама у виду удубљења услед јаког ударца неки тупим предметом или је оружје остало заглављено у лобањи. Повреде настале оштрим предметима попут стрела или мача налазиле су се на рукама или ногама. Поред скелета људи, пронађени су и остаци коња који су имали повреде.

Повреда на лобањи мушкарца (D. Jantzen)

Антрополошка анализа је показала да су то углавном млади, и мушкарци средњих година, од 20 до 40 година, у добром физичком стању. Аутори једне студије су рекли да је ово необичан профил старости и пола и да у комбинацији са доказима о повредама на неким костима који указују на употребу оружја блиског и далеког домета, подржавају хипотезу да су посмртни остаци жртве борбе. Штавише, докази за низ излечених трауматских лезија могу сугерисати да су ове особе биле обучене за борбу и навикнуте на њих.”

Kремена глава стреле заглављене на десном хумерусу

(S. Suhr, LAKD M-V, Landesarchäologie)

Број мушкараца који је учествовао у борби износио је око 2.000. Пронађени скелетни остаци нису били концентрисани само на једном делу локалитета, већ су скелетни остаци били акумулирани читавом дужином обале реке. Ратници су убијани док су се кретали и борили на различитим местима.

Поред скелета мушкараца пронађено је и оружје. Углавном су то мачеви, врхови копаља и стрела. Будући да се ради о мочварној области, сачували су се дрвене тољаге или батови, а примећене су и дрвене конструкције које су вероватно служиле у одбрани. На основу анализе изотопа стронцијума и кисеоника из зуба мушкараца и археолошких артефаката, археолози су утврдили да знатан број особа не потиче из ове области. Могуће да су мушкарци, чије порекло не води из ове долине, дошли да се боре против ових домаћих.

Бронзана глава стреле која је усмртила овог мушкарца

(Volker Minkus)

Број мушкараца који је учествовао у борби износио је око 2.000. Пронађени скелетни остаци нису били концентрисани само на једном делу локалитета, већ су скелетни остаци били акумулирани читавом дужином обале реке. Ратници су убијани у акцији док су се кретали и борили на различитим местима. Тако да је реч о једном великом налазишту са више мањих. Археолози сматрају, на основу археолошких доказа и анализа, да је реч о једној борби. Иако није ископана читава област, досадашњи резултати иду у прилог овој претпоставци. Не зна се ко су били ови људи ни зашто су се борили једни против других.

(Све о архелогији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар