МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ ЕЛЕКТРИЧНИ КАМИОН

До 482 километра (Тесла)

До 482 километра (Тесла)

Амерички произвођач возила на електрични погон „Тесла”, поред три модела електричних путничких возила представио је ноћас, као круну свог развоја, електрични камион. И он ће се звати „Тесла“ по генију из Смиљана.

Извршни директор и власник компаније „Тесла” Илон Маск један је од највећих љубитеља батерија, па његово ново возило није хибрид са дизел мотором, нити има мотор на водоник што је сада модерно, већ му је погон искључиво на батерије.

„Пуњачи ће бити доступни камионџијама на свим дужим рутама у Америци. Брзим пуњачима биће потребно просечно неколико сати да се возило напуни. Једни ће се пунити дању други ноћу”, истакао је Маск. „Домет је од 200 до 300 миља, тачније од 321 до 482 километра. Батерије ће бити литијум-јонске. Биће потпуно аутономно возило што значи да ће ауто-пилот моћи оптимално да вози камион од једне до друге тачке без губитка енергије.”

Конструктори су ублажили ваздушни отпор. Браве су увучене, а одређени делови камиона могу да мењају угао ради постизања што боље аеродинамичности возила. „Батерије су смештене дуж пода камиона, као што је то случај са нашим аутомобилима. Тежиште возила тако ће бити ниско, због чега ће бити лакше управљати њиме, што је нарочита предност када је реч о снажним бочним ветровима”, додао је Маск.

Оператери транспортних флота знатно су мање склони изненадној куповини возила од купаца аутомобила. Ипак, иако ће камион у почетку вероватно бити скуп, „Тесла” ће највероватније учинити да се његова куповина кроз смањену потрошњу горива и цену одржавања исплати већ у року од пет година.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар