MEĐU IZMEĐU

PRVI ELEKTRIČNI KAMION

548 pregleda
Do 482 kilometra (Tesla)

Američki proizvođač vozila na električni pogon „Tesla”, pored tri modela električnih putničkih vozila predstavio je noćas, kao krunu svog razvoja, električni kamion. I on će se zvati „Tesla“ po geniju iz Smiljana.

Izvršni direktor i vlasnik kompanije „Tesla” Ilon Mask jedan je od najvećih ljubitelja baterija, pa njegovo novo vozilo nije hibrid sa dizel motorom, niti ima motor na vodonik što je sada moderno, već mu je pogon isključivo na baterije.

„Punjači će biti dostupni kamiondžijama na svim dužim rutama u Americi. Brzim punjačima biće potrebno prosečno nekoliko sati da se vozilo napuni. Jedni će se puniti danju drugi noću”, istakao je Mask. „Domet je od 200 do 300 milja, tačnije od 321 do 482 kilometra. Baterije će biti litijum-jonske. Biće potpuno autonomno vozilo što znači da će auto-pilot moći optimalno da vozi kamion od jedne do druge tačke bez gubitka energije.”

Konstruktori su ublažili vazdušni otpor. Brave su uvučene, a određeni delovi kamiona mogu da menjaju ugao radi postizanja što bolje aerodinamičnosti vozila. „Baterije su smeštene duž poda kamiona, kao što je to slučaj sa našim automobilima. Težište vozila tako će biti nisko, zbog čega će biti lakše upravljati njime, što je naročita prednost kada je reč o snažnim bočnim vetrovima”, dodao je Mask.

Operateri transportnih flota znatno su manje skloni iznenadnoj kupovini vozila od kupaca automobila. Ipak, iako će kamion u početku verovatno biti skup, „Tesla” će najverovatnije učiniti da se njegova kupovina kroz smanjenu potrošnju goriva i cenu održavanja isplati već u roku od pet godina.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar