МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ ПЛУТАЈУЋИ ГРАД

Илустрација

Уместо климатских избеглица”, Малдиви могу постати климатски иноватори” тако што ће користити инжењерство да би остали изнад површине мора. У вријеме суочавања с климатским променама ова острвска република у добија први истински плутајући град под називом Maldives Floating CIty (MFC). Влада земље у северном делу Индијског океана, која има најмање терена од било које земље света, открила је планове за MFC прошлог месеца. Ово су изузетно важне вести за Малдиве јер ће одговорити на климатске промене и пораст нивоа мора.

Kада се погледа укупна слика, Малдивима се тренутно не пише добро. Нека истраживања предвиђају да би слична острва могла постати ненасељиви до 2050. године и да су сигурни да ће Малдиви бити међу првима који ће нестати испод растућег нивоа мора.

Плутајући град је дизајнирала хикандска компанија Dutch Docklands, а биће направљен у лагуни у серији шестоугаоних редова лавиринта који ће му дати изглед корала.

Град ће понудити хиљаде објеката, а цена за 92,9 квадратних метара ће износити најмање 250.000 долара. Плутајући систем редова биће спојен прстеном острва која ће формирати базу и стабилизовати зидове. Плутајући комплекс ће укључивати домове, продавнице, болнице, школе, центре за рекреацију и јавне просторе, а изградња ће почети 2022. године.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар