MEĐU IZMEĐU

PRVI ZARAŽEN BILJKOM

129 pregleda
Shutterstock/Parilov

Gljivica koja uzrokuje bolest srebrnog lišća (Chondrostereum purpureum) je prokletstvo za razne biljke, od krušaka do ruža, te može biti kobna za biljku ako se ne leči na vreme. Ovo oboljenje se nikada nije smatralo opasnim po ljude – do sada.Naime, 61-godišnji mikolog (grana biologije koja izučava gljive) iz Indije dobio je prilično ozbiljnu bolest srebrnog lišća i postao prvi takav slučaj u medicinskoj istoriji, navode naučnici.Prema nedavno objavljenom istraživanju, muškarac je došao u bolnicu s kašljem i promuklim glasom, osećajem umora i poteškoćama s gutanjem. Pregledom je ustanovljeno da ima gnojni apsces pored dušnika.S obzirom na to da laboratorijski testovi nisu pokazali znakove bakterijske infekcije, testiran je na gljivična oboljenja. Ljudi se često zaraze nekom gljivičnom infekcijom, no samo mali broj takvih oboljenja bude opasan za zdravlje. Obično se radi o nezgodnoj ili neugodnoj iritaciji na koži.

Međutim, 61-godišnjak je imao neobične simptome i nalaze, pa su lekari zatražili savet od istraživačkog centra za gljivična oboljenja Svetske zdravstvene organizacije. DNK analiza je otkrila pravog uzročnika gnojnog apscesa – gljivicu Chondrostereum purpureum, piše Science Alert. Da bi se patogeni bilo koje vrste ugnezdili u domaćinu i počeli da se razmnožavaju, potrebuju prave alate. Ne samo da sredstva za osiguranje pravih hranljivih stvari, već i nekoliko trikova da se nose sa onim što je u biti okruženje koje može da ih likvidira svim vrstama hemijskog oružja.

Zbog toga se izuzetno retko događa da se gljivica prilagođena provlačenju svojih hifa kroz lišće i stabljike ugnezdi u ljudskom telz. Zanimljiva je i činjenica da je zaraženi 61-godišnjak imao potpuno funkcionalan imuni sistem, bez naznaka da je na ekovima za suzbijanje imuniteta ili da ima HIV, dijabetes ili neku drugu hroničnu bolest.Pacijentu je napravljena drenaža te je dva meseca uzimao antifungalne lekove, što je dovelo do potpunog oporavka. Pitanje je hoćemo li ikad saznati kako je uopšte došlo do ovakve infekcije i hoće li se neko drugi zaraziti ovom gljivicom koja napada biljke.Istraživanje pod nazivom Paratracheal abscess by plant fungus Chondrostereum purpureum- first case report of human infectionobjavljeno je u časopisu Medical Mycology Case Reports.

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar