MEĐU IZMEĐU

PRVI PUT SNIMLJENA RIBA

141 pregleda
Twitter UWA

Japansko-australijska naučna ekspedicija prvi put je snimila specifičnu vrstu ribe na dubini većoj od osam hiljada metara. To je novi rekord kada su posredi ribe na velikim dubinama jer je za 158 metara nadmašen stari.Reč je o ribe iz roda Pseudoliparis i porodice Liparidae, snimljenoj kako pliva na 8.336 metara dubine, rekao je rukovodilac ekspedicije profesor Alan Džejmison. Pre ovog otkrića naučnici su 15. avgustaa prošle godine uočili sličnu vrstu na 8.178 metara dubine u Marijanskoj udolini.

Dugo se smatralo da ribe ne mogu preživeti na dubinama od 8.200 do 8.400 metara, zbog pritiska. Džejmison je objasnio da su uz snimke nučnici u zamku ulovili dva primerka na dubini od 8.022 metra u Japanskom rovu, južno od Japana, i tako postavili još jedan rekord –ulov u dosad najdubljim morskim vodama. Dvomesečnu ekspediciju su uz naučnike Univerziteta Zapadna Australija (UWA) vodili i stručnjaci s Tokijskog univerziteta za nauku o moru. Kažu da se još ne zna precizno koliko su ribe velike, no dosad je evidentirano da ta vrsta može dosegnuti dužinu od oko 11 centimetara.

Na snimku daljinski upravljanom kamerom vidi se da je riba mlečno bele boje, njena peraja su poluprozirna, a telo kao da je prekriveno mekanom želatinoznom masom.Japanski okeanski rovovi su neverovatna su mesta za istraživanje, jako su bogati životom, čak i na samome dnu”, objasnio je Džejmison, osnivač Centra za istraživanje dubokih mora.Već dve-tri godine upozoravamo da je duboko more prilično zastrašujuće mesto. No mi ne cijenimo dovoljno činjenicu da ono u osnovi čini najveći deo planete Zemlje i da bismo morali da ga proučimo i razumemo i ustanovimo kako funkcioniše i na njega utiču ljudi. Predvodnik japanskog tima dr Kitazato Hiroši je kazao da je neverovatno iskustvo otkriti ribu na dubini većoj od 8.000 metara ispod površine okeana.Dodao je da sada raspolažu podacima koji će im pomoći da istraže kako se ribe mogu fiziološki prilagoditi takvom ekstremnom okruženju.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar