MEĐU IZMEĐU

SIGNAL DALEKE PLANETE

138 pregleda
Ilustracija

Astronomi iz SAD detektovali su ponavljajući radio signal sa egzoplanete i zvezde oko koje se okreće, na udaljenosti od 12 svetlosnih godina od Zemlje.Signal je mogući znak da planeta, koja je veličine Zemlje, možda poseduje magnetno polje, pa čak i atmosferu.Zemljino magnetno polje štiti atmosferu planete, potrebnu za očuvanje života, tako što odbija energetske čestice i plazmu koja dolazi sa Sunca.Pronalaženje atmosfera na planetama van našeg Solarnog sistema može da ukaže na to da postoje drugi svetovi na kojima bi mogao da postoji život.

Istraživači su otkrili jake radio-talase koje dolaze iz pravca zvezde YZ Ceti i stenovite planete koja orbitira oko nje, i koja je nazvana YZ Ceti b.

Otkriće se dogodilo tokom posmatranja svemira, pomoću teleskopa „Karl G. Janski” u Novom Meksiku.Naučnici smatraju da je radio-signal nastao interakcijama između magnetnog polja planete i zvezde.Da bi se radio-talasi mogli detektovati na Zemlji, oni moraju biti veoma jaki, rekli su istraživači.

„Da li planeta opstaje sa atmosferom ili ne može zavisiti od toga da li planeta ima jako magnetno polje ili ne”, izjavio je Sebastijan Pineda, astrofizičar sa Univerziteta Kolorado Boulder. Ranije su istraživači otkrili magnetna polja na egzoplanetama slične veličine kao Jupiter, koja je najveća planeta u našem solarnom sistemu.Ali, pronalaženje magnetnih polja na manjim planetama veličine Zemlje je teže jer su magnetna polja u suštini nevidljiva.Studija je objavljena u časopisu Nature Astronomy.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar