МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РАДИ КАО ЉУДСКИ МОЗАК

UMass Amherst/Yao lab

Научници са Универзитета Амхерст у Масачусетсу (САД) смислили су како да користе биоелектрична влакна за прављење електронског уређаја познатог као мемристор. Kористећи протеинске наножице развијене из бактерије Geobakter, схватили су да би могли да направе уређај који трош” исто онолико електричне струје колико и синапса у мозгу. Детаљи су објављени су у часопису Nature Communications.

Људи се вероватно нису ни надали се да бисмо могли да створимо уређај који је једнако ефикасан као његов биолошки пандан у мозгу, али сада имамо реалне доказе о томе”, рекао је истраживач са Џун Јао. Сигнале су слали кроз сићушну металну жицу која има пречник 100 пута мањи од људске власи.Овај уређај, у поређењу са обичним компјутером, има могућност машинског учења која се не заснива ни на каквом софтверу”, рекао је проферос Јао, а преноси Индепендент”.

Биолошке наножице имају многе предности у односу на наножице од силицијума. На пример, стабилније су у води или телесним течностима, што значи да се могу користити у биомедицинске сврхе (на пример, за праћење откуцаја срца). Kако каже професор Јао, његов тим је сада спреман да настави са истраживањем, а надају се да ће једног дана овакви уређаји моћи да комуницирају са неуронима у људском телу.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар