MEĐU IZMEĐU

RADI KAO LJUDSKI MOZAK

200 pregleda

Naučnici sa Univerziteta Amherst u Masačusetsu (SAD) smislili su kako da koriste bioelektrična vlakna za pravljenje elektronskog uređaja poznatog kao memristor.Koristeći proteinske nanožice razvijene iz bakterije Geobakter, shvatili su da bi mogli da naprave uređaj koji troš“ isto onoliko električne struje koliko i sinapsa u mozgu. Detalji su objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Ljudi se verovatno nisu ni nadali se da bismo mogli da stvorimo uređaj koji je jednako efikasan kao njegov biološki pandan u mozgu, ali sada imamo realne dokaze o tome”, rekao je istraživač sa Džun Jao. Signale su slali kroz sićušnu metalnu žicu koja ima prečnik 100 puta manji od ljudske vlasi.Ovaj uređaj, u poređenju sa običnim kompjuterom, ima mogućnost mašinskog učenja koja se ne zasniva ni na kakvom softveru”, rekao je proferos Jao, a prenosi Independent”.

Biološke nanožice imaju mnoge prednosti u odnosu na nanožice od silicijuma. Na primer, stabilnije su u vodi ili telesnim tečnostima, što znači da se mogu koristiti u biomedicinske svrhe (na primer, za praćenje otkucaja srca).Kako kaže profesor Jao, njegov tim je sada spreman da nastavi sa istraživanjem, a nadaju se da će jednog dana ovakvi uređaji moći da komuniciraju sa neuronima u ljudskom telu.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar