SRPSKI BISERI

RAFOVCI U SVETSKOM VRHU

494 pregleda


Irena Brecl Popović


Aleksandra Martinović

Blistava programerska trojka sa Računarskog fakulteta (Aleksa Plavšić, Pavle Martinović i Aleksa Milisavljević) pokazala je nedavno u finalu najvećeg „Guglovog takmičenja u kodiranju, Hash Code, da joj je mesto u samom svetskom programerskom vrhu.

U nizu fantastičnih takmičarskih uspeha studenti Računarskog fakulteta postigli su do sada najveće dostignuće. Da su među najboljima u svetu, dokazali su Aleksa Plavšić, Pavle Martinović i Aleksa Milisavljević, studenti Računarskog fakulteta. Ekipa RAF Penguins, koju čine ova tri talentovana programera, još jednom je pokazala izvrsno znanje, ostvarivši plasman u svetsko finale „Guglovog programerskog takmičenja Hash Code. Na ovom prestižnom takmičenju koje je održano 25. februara 2021. godine, za plasman u finale borilo se čak 9.000 timova iz celog sveta, a ekipa RAF-a osvojila je 14. mesto i još jednom potvrdila da joj je mesto u samom svetskom programerskom vrhu.

Hash Code je „Guglovo godišnje timsko takmičenje u kodiranju u kome ekipe, koje mogu brojati od dva do četiri člana, rešavaju algoritamski problem sačinjen prema stvarnom inženjerskom izazovu, problem na kakav bi mogli da naiđu da su zaposleni u kompaniji kao što je „Gugl.A na kakav problem mogu da naiđu zaposleni u „Guglu i kako se on rešava, znajuova tri mladaprogramera sa Računarskog fakulteta.

Aleksa Milisavljević objašnjava da su rešavali problem za koji nema optimalno rešenje, tj. najbolje rešenje koje može brzo da se nađe. Zato je njihov zadatak bio da pronađu rešenje koje je najbliže optimalnom rešenju. „Dobili smo šest (primera) gradova sa jednosmernim, dvosmernim ulicama i semaforima na kraju ulica. Trebalo je sve semafore programirati tako da se za svaku ulicu odredi vreme za koje će na semaforu biti zeleno svetlo, ali sa ciljem da automobili što pre stignu na destinaciju.

Koliko je vremena bilo potrebno da se ovaj problem reši i šta je bilo presudno za njihov odličan plasman, objašnjava Pavle Martinović:

„Zadaci su se rešavali oko četiri sata. Dosta vremena je bilo potrebno da se pročita zadatak koji je bio veoma detaljno opisan, na čak deset strana. Da smo imali više vremena, rezultat bi bio još bolji, ali akcenat je bio na brzom rešenju.

Za odličan plasman presudna je veoma dobra strategija, koju je uigrani tim RAF Penguins očigledno imao. A osim dobre strategije važno je imati i iskustvo. Iskustvo, koje je bilo presudno za uspeh na ovogodišnjem takmičenju Hash Code, stekli su na prošlogodišnjem. Pošto su tada naišli na probleme koje nisu uspeli da reše onako kako su želeli, odlučili su da analiziraju konkretne primere. To je dalo uspešan rezultat.

„Bilo je šest primera koje smo prošle godine pokušavali da rešimo u generalnom obliku, dok smo se ove godine fokusirali na konkretnu analizu. Analizirali smo kakvi su to ovi zadati gradovi i gde postoji mesto za poboljšanje, i to je ono što je bilo ključno, zaključuje Pavle Martinović.

Ključna je, dakle, dobra priprema. A kako se ova uigrana progamerska ekipa priprema za takmičenja otkriva Aleksa Plavšić: „Tim RAF Penguins postoji dve godine. Učestvovali smo na mnogim takmičenjima koja su bila različitih formata. Učestvujemo u dosta kampova i onlajn takmičenja, tako da smo poprilično uigrani, imamo staž u rešavanju zadataka.

Kako izgledaju i kako su tekle pripreme opisuje Aleksa Milisavljević: „Uglavnom se pripremamo za algoritamske probleme i to tako što učestvujemo na algoritamskim takmičenjima. Takvo je ICPC. Na takvim takmičenjima dobijamo problem koji ima tačno rešenje, odnosno optimalno rešenje koje može da se pronađe dovoljno brzo. Algoritme koje naučimo na ovim takmičenjima, primenimo u takmičenjima kao što je Hash Code, gde analiziramo dobijene primere i na osnovu te analize možemo da vidimo u kom primeru možemo najviše da poboljšamo naš rezultat i tu primenimo neki od naučenih algoritama.

A kada je reč o ICPC (International Collegiate Programming Contest) takmičenju, treba naglasiti da je to najveće regionalno informatičko takmičenje za jugoistočnu Evropu u okviru platforme ICPC, i da su na njemu RAF Penguins briljirali. Osvojili su treće mesto u konkurenciji 50 timova i direktno se plasirali u finale. Dok čekaju svetsko finale ICPC takmičenja u Moskvi, koje kasni zbog korone, rešili su da se okite još ponekim uspehom.

Ovogodišnje Hash Code takmičenje, okupilo je impozantan broj programerskih ekipa. Samo mali broj ekstremno talentovanih prošao je u finale. U finalu je konkurencija malobrojnija, ali znatno oštrija. Iz kojih zemalja dolaze timovi koji su srpskom najveća konkurencija i da li su imali prilike da saznaju kako su konkurentske ekipe rešile zadatakotkriva kroz osmeh Pavle Martinović: „Mi znamo ko su nama ozbiljni protivnici, ali ne znamo da li oni znaju za nas. Dosta veliku tradiciju u takmičarskom programiranju imaju Japan i Poljska, a tu su i Rusija, Nemačka, Belorusija. Mi smo deo jedne velike zajednice takmičarskog programiranja, koja je dosta povezana na nekim forumima gde razmenjujemo iskustva sa takmičenja. Ekipe vole da podele svoja rešenja, da se pohvale svojim uspehom, tako da mi stičemo uvid u njihova rešenja, pa je tako bilo i sada. Naravno, mi se ne poznajemo lično, ali znamo ko su i da li su nam slabija ili jača konkurencija.

Gde se ovo takmičenje rangira po težini, kada je reč o programerskim takmičenjima? „Ovo je veoma prestižno takmičenje i na njemu mogu da učestvuju svi osim zaposlenih u ,Guglu’. Nema starosnog ograničenja za takmičare koji učestvuju i iz tog ugla je u samom vrhu timskih programerskih takmičenja, zaključuje Aleksa Plavšić.

Na pitanje da li smatraju da su zbog uspeha i predstojećeg finala primećeni u kompaniji i vide li sebe vide kao „Guglove programere, saglasni su u odgovoru da se nadaju da je njihov uspeh nešto što može značiti u „Guglu, ali im to nije presudno. „Mi se takmičimo zbog takmičenja, ne razmišljamo da li nas neko posmatra i da li je to neka prilika za zaposlenje. Nama su važne tehnike koje naučimo na ovakvim takmičenjima da bismo mogli da ih primenjujemo dalje, da bismo problem rešavali na terenu, odgovaraju gotovo u jedan glas.

Na svetskom finalu, 24. aprila 2021. godine, Aleksa Plavšić, Pavle Martinović i Aleksa Milisavljević (RAF Penguins) zauzeli su izvanredno 35. mesto. Ne zaboravite: među 9.000 timova sa svih meridijana. Sudeći po dosadašnjim uspesima, ove mladiće čeka izuzetno uspešna programerska karijera kojim god putem požele da krenu, iako oni tvrde da ih ne impresioniraju velika imena iz sveta IT-a, da ih više privlače kompanije koje nisu toliko poznate, a nude odlične uslove za razvoj. Raspoloženi su i da pokrenu vlastiti posao (start-up), ukoliko budu imali dobru ideju.

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar