СРПСКИ БИСЕРИ

РАФОВЦИ У СВЕТСКОМ ВРХУ

Мартиновић, Милисављевић, Плавшић (РАФ)


Ирена Брецл Поповић


Александра Мартиновић

Блистава програмерска тројка са Рачунарског факултета (Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић) показала је недавно у финалу највећег „Гугловог такмичења у кодирању, Hash Code, да јој је место у самом светском програмерском врху.

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће. Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три талентована програмера, још једном је показала изврсно знање, остваривши пласман у светско финале „Гугловог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу које је одржано 25. фебруара 2021. године, за пласман у финале борило се чак 9.000 тимова из целог света, а екипа РАФ-а освојила је 14. место и још једном потврдила да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је „Гуглово годишње тимско такмичење у кодирању у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, решавају алгоритамски проблем сачињен према стварном инжењерском изазову, проблем на какав би могли да наиђу да су запослени у компанији као што је „Гугл. А на какав проблем могу да наиђу запослени у „Гуглу и како се он решава, знају ова три млада програмера са Рачунарског факултета.

Алекса Милисављевић објашњава да су решавали проблем за који нема оптимално решење, тј. најбоље решење које може брзо да се нађе. Зато је њихов задатак био да пронађу решење које је најближе оптималном решењу. „Добили смо шест (примера) градова са једносмерним, двосмерним улицама и семафорима на крају улица. Требало је све семафоре програмирати тако да се за сваку улицу одреди време за које ће на семафору бити зелено светло, али са циљем да аутомобили што пре стигну на дестинацију.

Колико је времена било потребно да се овај проблем реши и шта је било пресудно за њихов одличан пласман, објашњава Павле Мартиновић:

„Задаци су се решавали око четири сата. Доста времена је било потребно да се прочита задатак који је био веома детаљно описан, на чак десет страна. Да смо имали више времена, резултат би био још бољи, али акценат је био на брзом решењу.

За одличан пласман пресудна је веома добра стратегија, коју је уиграни тим RAF Penguins очигледно имао. А осим добре стратегије важно је имати и искуство. Искуство, које је било пресудно за успех на овогодишњем такмичењу Hash Code, стекли су на прошлогодишњем. Пошто су тада наишли на проблеме које нису успели да реше онако како су желели, одлучили су да анализирају конкретне примере. То је дало успешан резултат.

„Било је шест примера које смо прошле године покушавали да решимо у генералном облику, док смо се ове године фокусирали на конкретну анализу. Анализирали смо какви су то ови задати градови и где постоји место за побољшање, и то је оно што је било кључно, закључује Павле Мартиновић.

Кључна је, дакле, добра припрема. А како се ова уиграна прогамерска екипа припрема за такмичења открива Алекса Плавшић: „Тим RAF Penguins постоји две године. Учествовали смо на многим такмичењима која су била различитих формата. Учествујемо у доста кампова и онлајн такмичења, тако да смо поприлично уиграни, имамо стаж у решавању задатака.

Како изгледају и како су текле припреме описује Алекса Милисављевић: „Углавном се припремамо за алгоритамске проблеме и то тако што учествујемо на алгоритамским такмичењима. Такво је ICPC. На таквим такмичењима добијамо проблем који има тачно решење, односно оптимално решење које може да се пронађе довољно брзо. Алгоритме које научимо на овим такмичењима, применимо у такмичењима као што је Hash Code, где анализирамо добијене примере и на основу те анализе можемо да видимо у ком примеру можемо највише да побољшамо наш резултат и ту применимо неки од научених алгоритама.

А када је реч о ICPC (International Collegiate Programming Contest) такмичењу, треба нагласити да је то највеће регионално информатичко такмичење за југоисточну Европу у оквиру платформе ICPC, и да су на њему RAF Penguins бриљирали. Освојили су треће место у конкуренцији 50 тимова и директно се пласирали у финале. Док чекају светско финале ICPC такмичења у Москви, које касни због короне, решили су да се оките још понеким успехом.

Овогодишње Hash Code такмичење, окупило је импозантан број програмерских екипа. Само мали број екстремно талентованих прошао је у финале. У финалу је конкуренција малобројнија, али знатно оштрија. Из којих земаља долазе тимови који су српском највећа конкуренција и да ли су имали прилике да сазнају како су конкурентскe екипе решиле задатак открива кроз осмех Павле Мартиновић: „Ми знамо ко су нама озбиљни противници, али не знамо да ли они знају за нас. Доста велику традицију у такмичарском програмирању имају Јапан и Пољска, а ту су и Русија, Немачка, Белорусија. Ми смо део једне велике заједнице такмичарског програмирања, која је доста повезана на неким форумима где размењујемо искуства са такмичења. Екипе воле да поделе своја решења, да се похвале својим успехом, тако да ми стичемо увид у њихова решења, па је тако било и сада. Наравно, ми се не познајемо лично, али знамо ко су и да ли су нам слабија или јача конкуренција.

Где се ово такмичење рангира по тежини, када је реч о програмерским такмичењима? „Ово је веома престижно такмичење и на њему могу да учествују сви осим запослених у ,Гуглу’. Нема старосног ограничења за такмичаре који учествују и из тог угла је у самом врху тимских програмерских такмичења, закључује Алекса Плавшић.

На питање да ли сматрају да су због успеха и предстојећег финала примећени у компанији и виде ли себе виде као „Гуглове програмере, сагласни су у одговору да се надају да је њихов успех нешто што може значити у „Гуглу, али им то није пресудно. „Ми се такмичимо због такмичења, не размишљамо да ли нас неко посматра и да ли је то нека прилика за запослење. Нама су важне технике које научимо на оваквим такмичењима да бисмо могли да их примењујемо даље, да бисмо проблем решавали на терену, одговарају готово у један глас.

На светском финалу, 24. априла 2021. године, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић (RAF Penguins) заузели су изванредно 35. место. Не заборавите: међу 9.000 тимова са свих меридијана. Судећи по досадашњим успесима, ове младиће чека изузетно успешна програмерска каријера којим год путем пожеле да крену, иако они тврде да их не импресионирају велика имена из света IT-a, да их више привлаче компаније које нису толико познате, а нуде одличне услове за развој. Расположени су и да покрену властити посао (start-up), уколико буду имали добру идеју.

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар