MEĐU IZMEĐU

RAKUNSKE SUPERMOĆI

327 pregleda
Shutterstock

Da bi otkrili koliko su rakuni inteligentni, naučnici su ih podvrgli Ezopovom testu i ništa nije prošlo onako kako su očekivali. Ne samo da su zloglasno nevaljali, ali da li su pametni kao vrane? Ezopov test procenjuje da li životinje mogu da razaznaju uzrok i posledicu tako što moraju da podignu nivo vode da bi došli do hrane. Ogled je zasnovan na priči u kojoj žedna vrana ne može da pije iz vrča s niskim nivoom vode. Dodajući kamenje, ptica je podigla nivo vode i uspela da je popije.

U jednoj studiji istraživači su prikazali rakunima cilindar s kolačićima od belog sleza koje životinje ne mogu da dohvate. Zatim su rakunima pokazali kako ubacivanjem kamenja u vodu mogu da podignu beli slez.Dva od osam su uspešno ponovila ponašanje ubacujući kamenje. Ženka se, međutim, popela na cilindar i ljuljala ga dok se nije prevrnuo, tako je uzela poslasticu.To nismo predvideli”, i zamišljeno je da se tako nešto ne desi, izjavio je vođa studije Loren Stenton, doktorand na Univerzitetu u Vajomingu. „Još jednom se potvrđuje koliko su kreativni u rešavanju.”Suzan Mekdonald, psiholog sa Univerziteta Jork u Torontu, dodaje: Pomislila sam kako je veoma rakunski da jedan samo prevrne ceo aparat”– kao što to čine s kantama za otpatke.

U drugom eksperimentu, istih osam rakuna je dobilo lopte koje mogu da potonu ili da plutaju. Naučnici su mislili da će koristiti loptice koje tonu da izbace vodu iz cevi. Naime, lopta koja pluta ne može da obavi posao, osim ako niste rakun da nefunkcionalni predmet pretvorite u funkcionalan”, objašnjava koautorka studije Sara Benson-Amran, direktorka Laboratorije za ponašanje i kogniciju životinja na Univerzitetu u Vajomingu.Dva rakuna što su se snašla u ostalim zadacima ponovo su se istakla otkrivši da bi guranje gore-dole loptice koja ne može da pluta poguralo beli slez sa strane na cilindar”, opisuje Loren Stenton, čiji je naučni rad objavljen u časopisu Animal Cognition. Jedan je okretao loptu u mestu” da bi sakupio i pojeo beli slez na njoj.

U rešavanju takvih zadataka rakuni koriste svoju posebnu supermoć, osetljive i okretne ruke, da istražuju svet”, primećuje Mekdonald, koja nije bila uključena u studiju.Iako rakuni nisu nužno bili izvrsni u testu iz Ezopove basne, pokazali su neverovatno inovativne pristupe u rešavanju istih.Poznato je da samo još nekoliko vrsta prolazi ovaj test, uključujući vrane – kao što su novokaledonijske vrane, gačci i evroazijske sojke – i velike majmune. Na primer, u jednom ogledu orangutani su brzo shvatili kako da izbace vodu iz cevi i da zgrabe kikiriki na dnu.U drugom neke šimpanze su, takođe, došle do rešenja – a jedna je otkrila da mokrenje u cev završava posao.

 

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar