МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РАСЕ ЉУДСКЕ  НЕ ПОСТОЈЕ

Ген исти, кожа друкчија (Википедија)

Ген исти, кожа друкчија (Википедија)

Изненађујуће за све јесте то што је један ген Европљана уобичајен и код Африканаца. Иако поседују овај ген, Африканци немају белу кожу.

С обзиром на то да је савремени човек потекао из Африке и да данашњи Африканци имају тамну кожу, верује се да је тамна боја коже старија. Међутим, ново истраживање показало је да је много тога другачије.

Биолошки говорећи, раса не постоји. Реч је о друштвеном конструкту, са свим предрасудама које иде са њим. Разлика у боји коже је резултат различитих наслеђених изложености сунчевој светлости, пише „Индендент”.

„Многе варијанте гена које стварају
светлу кожу у Европи воде порекло
из Африке. Kада бисте обријали
шимпанзу, схватили бисте да она
испод крзна има светлу кожу.”

Нова студија само је унела још већу пометњу. Човек је потекао из Африке, али је изненађујуће колико мало знамо о различитим тоновима боје коже који се код људи на овом континенту могу наћи.

„Kада људи размишљају или говоре о Африканцима, већини на памет пада тамнија боја коже. Заправо широм Африке постоји огромна варијација нијанси, када је боја коже у питању, од светле, попут Азијата, до најтамније”, објашњава генетичар са Универзитета Пенсилванија Сара Тишкоф.

Резултати истраживања, које је Тишкоф са својим тимом спровела, показали су да генетска повезаност у случају тамније, али и светлије боје коже, потиче из Африке. Они су проучавали 1.570 добровољаца из 10 етничких група у Етиопији, Танзании и Боцвани измеривши количину тамног пигмента меланина у њиховој кожи. Успели су да открију осам делова генома повезаних са пигментацијом, који објашњавају око 30 одсто варијација. У сваком од осам делова постојала је по једна варијанта одговорна за светлију, односно тамнију кожу.

Оно што је било изненађујуће за све, јесте то што је један ген Европљана уобичајен и код Африканаца. Иако поседују овај ген, Африканци немају белу кожу, а као објашњење наводи се постојање неколико гена који обликују њихову боју коже. Најстарије откривене варијанте одговорне су за светлу боју коже.

„Многе варијанте гена које стварају светлу кожу у Европи воде порекло из Африке”, истиче Тишкоф. „Kада бисте обријали шимпанзу, схватили бисте да она испод крзна има светлу кожу. Тако да је логично да је боја коже наших предака била релативно светла. Могуће да је нашим прецима, када су изгубили крзно које је прекривало њихово тело и емигрирали из шума, била потребна и корисна тамнија боја. Мутације које утичу на боју коже наставиле су да се развијају чак и у последњих неколико хиљада година.”

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар