ЕКОСОФИЈА

РИБА ЗА ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ

Једном недељно (Википедија)

Деца која је једу барем једном недељно ‒ спавају боље и на тесту интелигенције добијају у просеку четири бода више него она која не једу рибу или је само понекад једу, најновији су закључци научника Универзитета у Пенсилванији.

Претходне студије указале су на однос између омега три масних киселина у многим врстама риба и побољшане интелигенције, и бољег спавања. Међутим, први пут су сви ти фактори повезани. Ново истраживање научника открива да је спавање ,могући посредник’и да постоји потенцијална веза између конзумирања рибе и интелигенције.

„Ово подручје истраживања се тек развија. Ми анализирамо омега три масне киселине, али оне које долазе из наше хране, а не из додатака исхраниˮ, рекао је Ј. Лиу, водећи аутор и ванредни професор за здравствену негу и јавно здравље.

Деца која једу рибу једном недељно
на тесту интелигенције постигла 4,8
поена више од оне која су рекла да
ретко једу или никад не једу рибу.

У истраживању је учествовало 541 дете; коришћен је тест интелигенције који испитује вербалне и невербалне вештине, као што су речник и кодирање. Деца су морала да се изјасне колико су често јела рибу, а опције су варирале од „никада” до „бар једном недељно”. Њихови родитељи су затим одговорили на питања о квалитету сна помоћу стандардизованог упитника за спавање, који укључује трајање сна и учесталост ноћног буђења или дневне поспаности. На крају, истраживачи су контролисали демографске информације, укључујући родитељство, занимање, брачни статус и број деце у кући.

Више поена на тесту (Википедија)

Анализирајући податке, тим истраживача је открио да су деца која једу рибу једном недељно на тесту интелигенције постигла 4,8 поена више од оне која су рекла да ретко једу или никад не једу рибу. Они чији оброци понекад укључују рибу постигли су 3,3 поена више. Поред тога, повећана конзумација рибе била је повезана са мањим поремећајима сна.

„Благовремено упознавање са укусом
учиниће га бољим укусом”, рекао је
Пинто-Мартин, један од истраживача.

Стручњаци сматрају да су недостатак сна и лоша спознаја повезани са антисоцијалним понашањем. Како су утврдили да омега три утиче на спавање, то је још један разлог да се уведе стална конзумација рибе.

Стручњаци поручују да постоји све више доказа да је исхрана богата рибом добра за здравље, те да би требало да се више оглашава и промовише. Ваљало би да се деца са овом намирницом упознају раније, већ око друге године.

„Благовремено упознавање са укусом учиниће га бољим укусом”, рекао је Пинто-Мартин, један од истраживача, и додао да је то потребно посебно у култури у којој риба није обично служена. „Деца су осетљива на мирис, а ако се не навикну на њега, можда им се касније неће свидети укусˮ, поручио је.

Истраживачи, такође, желе да додају и закључке нове контролисане студије како би установили да конзумирање рибе може довести до бољег спавања, бољег школског учинка и других практичних користи. Засад истраживачи препоручују постепено додавање рибе у исхрану.

(Марија Тошић, РТС) 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар