?> РУКЕ СУ ОДРАЗ ЗДРАВЉА | Galaksija Nova
ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

РУКЕ СУ ОДРАЗ ЗДРАВЉА

Shutterstock

Shutterstock

С обзиром на то да већина људи не зна да препозна упозоравајуће знакове, медицински стручњаци поделили су уобичајене, али и помало чудне ствари које траже при прегледу руку и шта би ти симптоми могли да значе.

Руке могу да открију много тога о нашем здрављу. Већина људи није ни свесна колико тога можемо да сазнамо на основу дланова, прстију или ноктију. Начин како изгледају може да укаже на многе скривене проблеме, од болести јетре, па све до лоше циркулације. „Можете да сазнате много о нечијем здрављу гледајући искључиво у његове руке. Наравно, ако сте забринути или осећате сталне симптоме, требало би да контактирате свог лекара опште праксе”, објашњава реуматолог са америчког колеџа за реуматологију др Kели Веселман, пише Yаhоо. cоm, преноси Индекс.хр.

У неким случајевима дрхтање руку знак је Паркинсонове болести. Оно обично захвата само једну руку и јавља се када рука мирује.

С обзиром на то да већина људи не зна да препозна упозоравајуће знакове, медицински стручњаци поделили су уобичајене, али и помало чудне ствари које траже при прегледу руку и шта би ти симптоми могли да значе.

Слабији стисак

Нико не воли слаб стисак руке код особе с којом се рукује, али он понекад може да буде знак погоршања здравља. „Приликом физичког прегледа пацијената свакако пазимо на његов стисак руке јер слабост стиска у већини случајева може да значи да се ради о срчаним проблемима„,”, објашњава кардиолог др Ен Алберс.

Слабост стиска руке заједно са спорим ходом може да буде знак повећаног ризика од срчаних болести, показало је истраживање из 2016. чији су резултати објављени у часопису International Journal of Cardiology. Недавно је истраживање на одраслим особама старости од 40 до 69 година открило да чвршћи стисак руке може да значи да срце добро ради. Надовезујући се на ове налазе, истраживачи мисле да стисак шаке сигурно има потенцијал да идентифицира људе са високим ризиком од развоја срчаних болести.

Црвени пликови

Јесте ли се икада запитали шта значи мистериозни црвени осип на вашој шаци или зглобу? То би, упозоравају лекари, могла да буде алергија на никал, нарочито ако се избочине претворе у мехуриће који цуре. Осетљивост на никал заправо је један од најчешћих узрока алергијског контактног дерматитиса, сматра Америчка академија за дерматологију.

„Наше руке долазе у контакт с много предмета који садрже никал као што су наруквице, прстење, сатови, чак и мобилни телефони. Али, такође, можете развити осип на рукама због конзумирања хране која га садржи. Посебно га много има у грашку, чоколади, кикирикију, соји и овсеним пахуљицама”, истиче Салма Фагри де ла Фелд, доцент на катедри за дерматологију на Emory University у Атланти.

Она додаје да можете да утврдите да ли се то односи на вас тако што ћете пробати да избегавате храну која садржи никал и да ће симптоми убрзо нестати, ако је то био проблем.

Трнци или слабост

С времена на време, сви осећамо трнце у рукама, а ако сте млади и релативно здрави, вероватно је реч о синдрому карпалног тунела, упозоравају стручњаци. Многи људи ноћу осећају трнце јер спавају са савијеним зглобовима. То затим компримира средњи нерв који води од зглоба до шаке, објашњава Америчка академија ортопедских хирурга.

Ако ваш лекар посумња да имате карпални тунел, могао би да затражи електромиограм (EMG) којим би се открило постоји ли оштећење нерава или мишића. Др Метју Барет, асистент професора неурологије на Virginia Health System University, каже да третмани карпалног тунела варирају у зависности од јачини симптома. „Kод било какве изненадне појава трнаца или осећаја слабости у рукама или шакама требало би одмах да реагујете јер постоји ризик од могућег можданог удара.

Дрхтање руку

Дрхтање руку не мора увек да буде разлог за бригу, али такође може да укаже неку неуролошку болест. Важно је да препознате разлику између сумњивог тремора и оног који готово сваки човек повремено има када обавља неки прецизан или захтеван посао. Та појава још је позната и као физиолошки тремор и није разлог за узбуну.

Др Барет каже да дрхтање руку може да постане уочљивије када прекомерно пијете кофеин, не спавате довољно, узимате одређене лекове или имате апстиненцију од алкохола. Међутим, упозорава како постоји још једна врста тремора која се често јавља у породицама, а зове се есенцијални тремор. То узрокује дрхтање шака и руку са обе стране тела и видљиво је током извођења неке радње, као што је јело.

У неким случајевима дрхтање руку знак је Паркинсонове болести. Оно обично захвата само једну руку и јавља се када рука мирује. „У комбинацији са успореним покретима и укоченошћу удова захваћених тремором, то би могло да укаже на то да је реч о Паркинсоновој болести”, подесћа др Барет и додаје да је помоћ лекара потребно потражити када дрхтање с временом постаје све горе или знатно утиче на обављање ваших свакодневних активности.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар