MEĐU IZMEĐU

ČEŠALJ KOJI ČISTI VAŠKE

200 pregleda
Ilustracija

Najranija poznata rečenica drevnih Hananaca.

Izgleda da su drevni Hananci, narod koji je naseljavao područje drevnog Bliskog istoka pre četiri milenijuma, imali slične probleme kao i današnji ljudi, pošto prva zapisana rečenica koju su arheolozi dešifrovali govori o njihovim problemima sa vaškama.Izraelski i američki arheolozi, čija je studija objavljena u Jerusalem Journal of Archaeology, otkrili su natpis od 17 slova na češlju od slonovače, čija je starost procenjena na 1.700 godina pre nove ere.

Ne, nije u pitanju neka velika mudrost, neka dubokoumna poruka ili strašna kletva.Umesto toga piše: „Neka ovaj češalj očisti sve vaške iz kose i brade”. Istraživački tim, na čijem čelu je arheolog Jozef Garfinkel sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, navodi: „Slova formiraju sedam reči i prvi put nam daju potpunu rečenicu na hananskom jeziku.”Alfabet Hananaca, za koje se veruje da su živeli na prostorima današnjeg Izraela, Palestine, Libana, Sirije i Jordana, vremenom je postao važna osnova za brojne moderne jezike.

Zbog toga su Garfinkel i njegov tim rekli da je ovo njihovo dosad najvažniji predmet koji su otkrili.„Ovo je početak istorije čovečje sposobnosti da piše”, istakao je Garfinkel.Do sada je na tom lokalitetu otkriveno deset različitih napisa, ali nijedan nije formirao celu rečenicu. Napisi otkriveni na drugim mestima su takođe sadržavali samo izolovane reči.Pošto je slonovača bila skup materijal i u davna vremena, češalj napravljen od nje može se smatrati veoma luksuznim modnim dodatkom.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar