МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СА 18 ГОДИНА НИСМО ЗРЕЛИ

Илустрација (Фликр)

Најновија неуролошка истраживања дају другачије резултате, у којима се износи податак, да већина популације одрасте у тридесетим годинама.

У многим државама 18-годишњаци се правно сматрају одраслим особама. Најновија неуролошка истраживања дају другачије резултате, у којима се износи податак, да већина популације одрасте у тридесетим годинама. Апсурдно је мислити да постајемо одрасле особе са 18 година, сматрају стручњаци Универзитета Кембриџ.

Разлог се вероватно крије у развојним процесима
у мозгу, чије одрастање се заправо не може
одредити прецизним временским одредницама.

Неуронаучници тврде да мозак осамнаестогодишњака, још пролази кроз велике промене, да се у двадесетим могу појавити одређени ментални поремећаји, који почињу да се решавају тек када уђемо у тридесете. Према њиховим речима, постоје индивидуалне варијабле у развоју људског мозга који је непрекидно у неком виду транзиције, па ни прецизна граница одрастања не постоји.

Ово истраживање и нове спознаје посебно су важне за проучавање озбиљних менталних болести као што су шизофренија и нека друга стања, која настају због сложене интеракције гена и околине. Шизофренија се обично дијагностикује код старијих адолесцената, док се у двадесетима ризик за њено појављивање смањује.

Разлог се вероватно крије у развојним процесима у мозгу, чије одрастање се заправо не може одредити прецизним временским одредницама, напомињу стручњаци.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар