?> САМОЋА ДЕЛУЈЕ НА МОЗАК | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

САМОЋА ДЕЛУЈЕ НА МОЗАК

Усамљени миш (Википедија)

Најновије истраживање показује да усамљеност може да поремети хемијске токове у мозгу. То тврде истраживачи из Калифорнијског института за технологију, проучавајући мишеве који важе за друштвене животиње. Како су то установили?

Издвојили су глодаре на две седмице и посматрали их. Шта се догодило? Испољили су насилно помашање и негативне одзиве на подстицаје, чак и након што је опасност минула. Кад су их вратили у заједнички смештај, доскорашњи усамљеници почели су да нападају сабраћу.

За време осамљења уочено је повећање једног пептида (Tac2/NkB), за који се претпоставља да је одговоран за поменуте јаче реакције изаззване изолацијом. И то у подручјима мозга повезаним с различитим понашањем под стресом и областима које су у спрези са агресијом.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Sviđa mi se ideja da se ponovo pokrene jedan popularno-naučni časopis kao što je Galaksija.
    Imao bih ipak jednu primedbu u vezi sa objavljenim tekstovima. Bilo bi lepo ako biste osim same osnovne informacije pomenuli i izvor (u vidu naslova objavljene studije i imena autora ili bar odgovarajućeg linka ka izvoru) kako bi oni koji se više zainteresuju za temu mogli pronaći dodatne informacije.

Оставите коментар