MEĐU IZMEĐU

SAMOĆA DELUJE NA MOZAK

390 pregleda

Najnovije istraživanje pokazuje da usamljenost može da poremeti hemijske tokove u mozgu. To tvrde istraživači iz Kalifornijskog instituta za tehnologiju, proučavajući miševe koji važe za društvene životinje. Kako su to ustanovili?

Izdvojili su glodare na dve sedmice i posmatrali ih. Šta se dogodilo? Ispoljili su nasilno pomašanje i negativne odzive na podsticaje, čak i nakon što je opasnost minula. Kad su ih vratili u zajednički smeštaj, doskorašnji usamljenici počeli su da napadaju sabraću.

Za vreme osamljenja uočeno je povećanje jednog peptida (Tac2/NkB), za koji se pretpostavlja da je odgovoran za pomenute jače reakcije izazzvane izolacijom. I to u područjima mozga povezanim s različitim ponašanjem pod stresom i oblastima koje su u sprezi sa agresijom.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Sviđa mi se ideja da se ponovo pokrene jedan popularno-naučni časopis kao što je Galaksija.
    Imao bih ipak jednu primedbu u vezi sa objavljenim tekstovima. Bilo bi lepo ako biste osim same osnovne informacije pomenuli i izvor (u vidu naslova objavljene studije i imena autora ili bar odgovarajućeg linka ka izvoru) kako bi oni koji se više zainteresuju za temu mogli pronaći dodatne informacije.

Ostavite komentar