АТИНСКИ ТРГ

ШАНГАЈСКО ИЗИГРАВАЊЕ

Илустрација (Принципарт)

Наука се данас мери, то је роба и посао и профит, мада ситан. И шта сад кад смо посустали?

 Проф. др Драган Павловић

 Борба око Шангајске листе не јењава. Слично је као у кошарци: једном шампиони – увек шампиони. Тако бар мисле навијачи. А за Шангајску листу рангирања универзитета навија колико опозиција, толико позиција. На њој се ломе копља, елиминишу противници, освајају медање и дели се ситна лова, мрвице што неки кажу, за науку.

Наука се данас мери, то је роба и посао и профит, мада ситан. И шта сад кад смо посустали? Како је у екипи за завођење Шангајског рангирања било стотинак експерата, професора Београдског универзитета, Министарство, држава Србија у ствари, неки новинари и неки други, сад је ред да се нађе нешто што ће да нас врати у тај чудни шампионат. Јер, и други универзитети су се досетили како се може лансирати у свет високе науке. И за то постоји научни метод.

Недавно у „Политици” читам предлоге разних експерата. Па ево и мог савета експертима у три тачке:

(1) Повежите се са пет колега са пет различитих универзитета (боље је наравно са 10) и нека свако од вас на свој рад уписује по једног са тих универзитета  – ваше објављивање ће бити петоструко. Пишите продужене апстракте који се рачунају у чланке и објављујте их по Азији и Африци. Пишите било шта, али на добром енглеском. У математици је можда лакше, мењајте варијабле, свака промена носи чланак. У биологији купите аутомате који штанцују резултате. Комплексне чланке разбијте на неколико једноставних чланака. Радите корелације, не заборавите све са свим корелира! Нека један искусан колега са департмана статистичар и лектор за енглески брине о свом објављивању. Условите запослење бројем објављених чланака.

(2) Објављујте прелиминарне резултате. Не циљајте висок импакт фактор, већ високо цитирање. Повећајте број академског особља на сваки начин. Дајте свим сарадницима академска звање, чак и помоћном особљу. Обавежите све колеге који објављују да уписују ваше одељење као афилијацију, чак и оне који нису више код вас. Имајте што више заједничких пројеката и чланака; нека то раде и ваши партнери.

(3) Радите само један део експеримента, нека остало раде други, све у малим фрагментима, тако ће бити више универзитета и производ (број чланака) ће се умножити. Олакшајте упис и студије страним студентима. Рачунајте плате као инвестиције у истраживање и академске активности. Питајте екипу професора БУ, Министарство и остале, који су до сада то радила шта је још корисно.

Или: оканите се, драге колеге, преваре, завођења, пумпања свих врста, администрације, пребројавања, малтретирања истраживача и научника, прогона научника. Оставите часне људе да на миру раде свој посао у коме толико уживају и коме су посветили све што имају. Јер ако су грешили, то сте их ви натерали вашом потером! Вратите се здравом разуму. Не обазирите се на Шангајску листу. Бавите се правом науком!

То је ето мој савет. А Мартин Лутер би можда рекао: Ако грешим, сносићу свој терет.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар