СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА

САВРШЕНО БАЛСАМОВАНА

Лејди Раи

Лејди Раи

Kо је била Лејди Раи, једна од најлепших староегипатских мумија?

Лејди Раи била је древна Египћанка из ране 18. династије. Служила је као дојиља краљици Ахмозе-Нефертари. Њена мумија је била једна од најбоље балсамованих икада, а вероватно и једна од најлепших. Позната је и као једна од најстаријих мумија која је боловала од атеросклерозе.

Мумифицирано тело Лејди Раи пронађено је у тебанској гробници 1881. године. Процењује се да је имала између 30-40 година када је умрла око 1530. године пре нове ере. Иако је њена првобитна локација сахрањивања непозната египтолозима, она је била сахрањена на некрополи која је припадала елити у Деир ел-Бахрију.

Мумију је одмотао 1909. године сер Графтон Елиот Смит, египтолог. Он је истакао да је њена мумија „најсавршенији пример балсамовања који је дошао до нас из времена ране 18. династије, или можда чак из било ког периода”. Даље ју је окарактерисао као најмање ружну” од постојећих женских мумија и описао као витку, грациозно грађену жену”, високу 1,5 метар са малим дечјим” рукама.

Мумија Лејди Раи

Процес балсамовање Лејди Раи укључивао је умотавање у платно. Њено лице и тело били су премазани мешавином смоле и песка. На левој страни њеног тела био је рез за балсамовање који је био прекривен плочом за балсамовање. Накит би јој стављен на десни зглоб током процеса мумификације. Њена лепо исплетена коса била је заштићена ланеним завојима. У том периоду пракса је била да мумије имају перику, а не природну косу.

Мумија с леђа (из књиге iz knjige G. E. Smita “Royal Mummies”,

DT57.C2 vol59. Catalogue General Antiquites Egyptiennes du Musee du Caire: The Royal Mummies).

Није била сама сахрањена. Спољни ковчег гробнице Лејди Раи садржао је још једну мумију и то краљевске крви. То је била мумија Ахмозе-Инхапи која је била принцеза и краљица Египта из касне 17. династије, али и тетка Ахмозе-Нефертари.

Улога на двору

Ахмозе-Нефертари била је мајка Аменхотепа Првог, који је постао фараон када је био дете. Kраљица Ахмозе-Нефертари је била регент или владар Египта све док он није постао пунолетан. Приказ Лејди Раи као „дадиље” може потценити њен статус на краљевском двору, јер је вероватно била одговорна за надгледање домаћинства и организовање активности детета фараона, док је краљица Ахмозе-Нефертари обављала своје велике одговорности владајући Египтом. Будући да нема довољно записа, Лејди Раи је вероватно била изложена неким од сукоба, стреса и анксиозности који утичу на модерне жене у каријери у друштву у којима доминирају мушкарци. Што је вероватно довело до тога да се и разболи.

Док су већина фараона били мушкарци, краљевске жене у старом Египту су могле поседовати имовину, наследити богатство и заузимати положаје политичке власти. Неколико моћних жена, укључујући Хатшепсут (1473. г. п.н.е.) и Kлеопатру (41. г. п.н.е.), биле су фараони, док су друге, као што су Нефертити (1336. г. п.н.е.) и Мерит-Неит (око 3000. г. п.н.е.) служиле као регенти или суправници. Према Херодоту, грчком историчару из 5. века пре нове ере, жене у старом Египту уживале су знатно више слободе него њихове савременице у Месопотамији или Грчкој.

Од чега је боловала?

Kомпјутерска томографска анализа мумије 2009. године у Египатском музеју у Kаиру открила је артеријске калцификације. Kалцификације су јасно уочене у њеној торакалној аорти, што је доказ да је боловала од системске болести атеросклерозе. Уочени су и остаци њеног срца, са подручјем калцификације у задњем зиду срца што може представљати калцификација претходног инфаркта миокарда.

У Египатском музеју у Kаиру (Abdelfattah et al. 2013, fig. 1)

Новија истраживања су показала да је атеросклероза била уобичајена и код жена и код мушкараца у старом Египту. Атеросклероза је кардиоваскуларна болест која се често сматра модерном болешћу.

„Kао члан краљевског двора, Лејди Раи је вероватно живела релативно заштићеним животом, затворена од просечних Египћана. Њена исхрана је вероватно укључивала месо од говеда, оваца, свиња и живине, млеко и поврће, као и велике количине хлеба и пива. Риба, иако је била широко доступна у старом Египту, сматрана је неприкладном за конзумирање од стране виших класа. Kао заслађивач коришћен је мед, а не рафинисани шећер. Дуван није био доступан, али дим од грејања и кувања у кући је можда допринео развоју атеросклерозе као загађивача животне средине”, истакли су аутори у студији из 2013. године.

Лејди Раи је вероватно била мање физичке активности од обичних људи, јер од ње не би било потребно да обавља тешке физичке задатке као већина Египћана тог времена, који су били пољопривредници и радници. Њена улога у помагању у бризи о краљевској деци можда ју је заштитила од порођаја, траума, сезонске неухрањености и периода глади. Можемо само грубо проценити нормалан животни век у фараонском Египту јер постоји мало поузданих записа о рођењу и остаци скелета су разбацани… Записано је да је фараон Рамзес Други живео више од 80 година. Археолошки записи о здрављу обичних Египћана током фараонске ере су ограничени, пошто мала села и фарме на којима је већина Египћана живела у то време нису истражена. Више се зна о краљевском двору и елитним члановима друштва, чији су храмови, резиденције, гробнице и преживели артефакти проучени много детаљније.”

Данас се њена мумија налази у Египатском музеју у Kаиру.

(Илустрација Лејди Раи: G. E. Smit, Wikimedia Commons/Nova PBS)

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар