МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМРДИБУБЕ ПОЦРВЕНЕЛЕ

Shuterrstock

Shuterrstock

Одакле су стигле и да ли су опасне?

Смрдибубе су већ годинама честа тема у Србији. Kада су месеци топлији, људи траже начин да их се реше, а током хладнијег дела године стрепе да ли су им се и где завукле у кућу. С првим данима пролећа смрдибубе су поново главна тема, а овог пута повод за писање је била једна необична врста – црвена!

Одакле су оне стигле и да ли су опасне, објашњаваја доц. др Милош Петровић са Департмана за Фитомедицину и заштиту животне средине Пољопривредног факултета у Новом Саду.Истина је да је ова форма релативно ретка, а сама врста на нашу велику жалост није ретка и спада у групу опасних полифагних штеточина у полопривреди. Врста на фотографији која се шири мрежама је Nezara viridula (L.), код нас позната и као зелена повртна стеница. Стеница се код нас први пут појавила 2008. године, а 2011. године су примећене прве економски значајне штете на гајеним усевима, објашњава доц. др Милош Петровић дематујући све наводе о мутацијама, а поготово ону причу да је стигла из Чернобиља, пише Блиц.

Он даље објашњава да црвена није једина боја у којој можете видети ове инсекте.Ова врста има девет форми боја, што се стручно назива полиморфизам. Јединка са слике које се шири друштвеним мрежама припада форми аурантиаца те јој је пун назив Незара виридула ф. аурантиаца. Ова форма се сматра изузетно ретком. У Јапану се нпр. налази једна индивидуа на 5.000 зелених индивидуа а код нас се најчешће може пронаћи у рано пролеће или касну јесен када људи у својим домовима приликом великог пролећног спремања башти, остава и шупа проналазе места где су стенице презимиле у групама, а у очи им упадне и ова наизглед чудна, али заиста лепа и интересантна јединка, опет наглашавам, врсте која је у Србији опасна штеточина великог броја гајених биљака. Највеће штете прави у производњи парадајза, паприке, соје, у последње време и мака и других гајених биљака, објашњава др Милош Петровић.

Др Милош Петровић подвлачи да грађани не треба да паниче, нити да развијају теорије завере јер је оваква појава потпуно нормална у природи, и да буба може да штети само биљкама, не и човеку.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар