МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СНИМЉЕН ШАРЕНИ ГОЛУБ

Илустрација

Илустрација

Нико га није видео 140 година: Kао да смо нашли једнорога”.

Научници из организације American Bird Conservancy пронашли су ретког фазанског голуба кога нико није снимио готово 140 година. Поставили су камере на острву Фергуссон, у Папуи Новој Гвинеји, и документовали шепурење огромног шареног голуба. Фазански голуб је велики голуб који живи на тлу”, и то само на острву уз источну обалу Папуе Нове Гвинеје. Ово су прве потврђене фотографије и снимци те птице од 1882. године, пише Business Insider.

„Kада смо гледали снимке, осећали смо се као да смо нашли једнорога. То је тренутак о којем посматрачи птица сањају целог живота”, рекао је Џон Си. Митермајер из организације American Bird Conservancy. Џордан Борсма са Универзитета Корнел казао је да га је запањио призор ове птице како пролази поред наше камере”. Наиме, сматрао је да имају мање од један посто шансе да сниме црноногог фазанског голуба.

„Тек када смо стигли до села на западној падини планине Kилкеран, срели смо ловце који су видели и чули фазанског голуба. Све смо више били сигурни да се локално име Auwo односи на ову птицу, па смо имали осећај да се напокон приближавамо њеном станишту”, изјацио је биолог Џејсон Грег, један од вођа експедиције.

(Илустрација Doka Nason/American Bird Conservancy)

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар