MEĐU IZMEĐU

SNIMLJEN ŠARENI GOLUB

339 pregleda
Ilustracija

Niko ga nije video 140 godina: Kao da smo našli jednoroga”.

Naučnici iz organizacije American Bird Conservancy pronašli su retkog fazanskog goluba koga niko nije snimio gotovo 140 godina. Postavili su kamere na ostrvu Fergusson, u Papui Novoj Gvineji, i dokumentovali šepurenje ogromnog šarenog goluba. Fazanski golub je veliki golub koji živi na tlu”, i to samo na ostrvu uz istočnu obalu Papue Nove Gvineje. Ovo su prve potvrđene fotografije i snimci te ptice od 1882. godine, piše Business Insider.

„Kada smo gledali snimke, osećali smo se kao da smo našli jednoroga. To je trenutak o kojem posmatrači ptica sanjaju celog života”, rekao je Džon Si. Mitermajer iz organizacije American Bird Conservancy.ordan Borsma sa Univerziteta Kornel kazao je da ga je zapanjio prizor ove ptice kako prolazi pored naše kamere”. Naime, smatrao je da imaju manje od jedan posto šanse da snime crnonogog fazanskog goluba.

„Tek kada smo stigli do sela na zapadnoj padini planine Kilkeran, sreli smo lovce koji su videli i čuli fazanskog goluba. Sve smo više bili sigurni da se lokalno ime Auwo odnosi na ovu pticu, pa smo imali osećaj da se napokon približavamo njenom staništu”, izjacio je biolog Džejson Greg, jedan od vođa ekspedicije.

(Ilustracija Doka Nason/American Bird Conservancy)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar