МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СОМБОР У ЗНАКУ НАУКЕ

Сомборска гимназија

Сомборска гимназија

Физи Бизи Фест (ФБФ 12) је међународни научнопопуларни догађај који већ једанаест година уназад промовише науку међу децом и младима.

ФБФ 12 је један од најважнијих образовних догађаја у Сомбору који промовише бављење науком, он је место окупљања талентоване деце и младих, а и стручњака који се активно баве науком. ФБФ 12 обухвата три целине: научно-експерименталне поставке, научно-популарна предавања намењена различитим узрастима и такмичење ученичких истраживачких радова. Програм ФБФ 12 има за циљ развијање интересовања и љубави према науци, подизање нивоа научне писмености и свести о значају науке у савременом друштву.

У протеклих неколико година ФБФ посетило је више хиљада деце и младих, учествовало је преко 2.000 деце и младих, одржано је преко 60 научнопопуларних предавања и приказано више десетина научно-едукативних поставки.

Фестивал је прилика да се подрже талентована деца и млади са склоностима ка бављењу науком, да се повежу са вршњацима сличних интересовања, да им се омогући квалитетније слободно време али и да се исти афирмишу и оснажују као популаризатори науке. Оваква искуства у детињству и младости имају утицаја на свеукупни позитиван развој личности деце и младих и позитиван однос према науци која ће им можда и бити будући животни позив.

У протеклих неколико година Физи Бизи Фест посетило је више хиљада деце и младих, на њему је учествовало преко 2.000 деце и младих, одржано је преко 60 научнопопуларних предавања и приказано више десетина научно-едукативних поставки. Из године у годину Фестивал добија на квалитету и жеља организатора је да се тај тренд настави још дуго.

Свечано отварање Фестивала који ове године има у фокусу енергетску транзицију, а под слоганом Енергија треба свима, у природи је увек има”, предвиђено је за 26. новембра у 10 сати у Гимназији Вељко Петровић” у Сомбору. Организатори Фестивала су Центар за развој образовања „Планета” и Фондација Гимназије „Вељко Петровић” из Сомбора, а подржавају га Град Сомбор, Центар за промоцију науке и Покрајински секретаријат за образовање Војводине.

(Илустрација Рајко Каришић)

О аутору

Stanko

Оставите коментар