MEĐU IZMEĐU

SOMBOR U ZNAKU NAUKE

254 pregleda
Somborska gimnazija

Fizi Bizi Fest (FBF 12) je međunarodni naučnopopularni događaj koji već jedanaest godina unazad promoviše nauku među decom i mladima.

FBF 12 je jedan od najvažnijih obrazovnih događaja u Somboru koji promoviše bavljenje naukom, on je mesto okupljanja talentovane dece i mladih, a i stručnjaka koji se aktivno bave naukom.FBF 12 obuhvata tri celine: naučno-eksperimentalne postavke, naučno-popularna predavanja namenjena različitim uzrastima i takmičenje učeničkih istraživačkih radova. Program FBF 12 ima za cilj razvijanje interesovanja i ljubavi prema nauci, podizanje nivoa naučne pismenosti i svesti o značaju nauke u savremenom društvu.

U proteklih nekoliko godina FBF posetilo je više hiljada dece i mladih, učestvovalo je preko 2.000 dece i mladih, održano je preko 60 naučnopopularnih predavanja i prikazano više desetina naučno-edukativnih postavki.

Festival je prilika da se podrže talentovana deca i mladi sa sklonostima ka bavljenju naukom, da se povežu sa vršnjacima sličnih interesovanja, da im se omogući kvalitetnije slobodno vreme ali i da se isti afirmišu i osnažuju kao popularizatori nauke. Ovakva iskustva u detinjstvu i mladosti imaju uticaja na sveukupni pozitivan razvoj ličnosti dece i mladih i pozitivan odnos prema nauci koja će im možda i biti budući životni poziv.

U proteklih nekoliko godina Fizi Bizi Fest posetilo je više hiljada dece i mladih, na njemu je učestvovalo preko 2.000 dece i mladih, održano je preko 60 naučnopopularnih predavanja i prikazano više desetina naučno-edukativnih postavki. Iz godine u godinu Festival dobija na kvalitetu i želja organizatora je da se taj trend nastavi još dugo.

Svečano otvaranje Festivala koji ove godine ima u fokusu energetsku tranziciju, a pod sloganom Energija treba svima, u prirodi je uvek ima”, predviđeno je za 26.novembra u 10 sati u Gimnaziji Veljko Petrović” u Somboru.Organizatori Festivala su Centar za razvoj obrazovanja „Planeta” i Fondacija Gimnazije „Veljko Petrović” iz Sombora, a podržavaju ga Grad Sombor, Centar za promociju nauke i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Vojvodine.

(Ilustracija Rajko Karišić)

O autoru

administrator

Ostavite komentar