МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СОВЕ ВОЛЕДУ КИКИНДУ

Shutterstock

Shutterstock

Највеће зимовалиште сова утина на свету налази се у Србији! Зашто мале ушаре обожавају овај град?

Иако сове утине насељавају целу Србију, од низија до високопланинских станишта, један град воле највише на свету. Домаћи и светски орнитолози утврдили су да се у Србији, у Војводини, налазе највећа зимујућа јата сова утина. Такође је утврђено да се у банатском граду Kикинди, налази најгушћа гнездећа популација сова утина на свету. У самом центру овог града их је на стотине их је распоређено по стаблима у градској пешачкој зони. Зашто су се сове одучиле за Kикинду?

Сове утине су се одлучиле за Kикинду из више разлога. Цело подручје Војводине је слабо пошумљено, па им је у градовима топлије, јер их куће штите од ветра. Такође, опасност од грабљивица не постоји. У децембру 2009. избројане су чак 734 јединке. Стабло са највише сова утина у Србији, налази се у центру Kикинде са чак 145 сова! Међутим, оно што је изгледа пресудило – јесу Kикинђани који су се саживели са овим животињама и о њима брину толико да се то нашло и у посебној одлуци коју је донела Скупштина града.

Центар Kикинде, као највеће зимовалиште сова на свету заштићен је посебном одлуком СО Kикинда. Овом одлуком забрањује се свако оштећивање или уништавање гнезда и легла сове утине, као и подручја њиховог размножавања, орезивања и сеча стабала на којима је регистровано зимовалиште. Мала ушара или утина спада у сове средње величине и дужина тела се креће између 31 и 40 центиметара, а распон крила од 85 до 100 центиметара, док је просечна јединка тешка мање од 350 грама. Глава утине је округла и препознатљива по томе што на врху има ушке” – уздигнуто перје које подсећа на уши, а по томе је ова сова и добила назив.

Сове имају веома значајну улогу у екосистему. Скорија истраживања у Србији су показала да су њихова основна храна мали глодари (пољске волухарице и мишеви). Током једне године утине само у Војводини поједу више од 500 тона глодара! – објаснили су стручњаци из Центра за заштиту сове Србије. Сваке године у јату оне долазе почетком новембра, одлазе током априла када са собом односе и своје младе. Оне су у овај град довеле многобројне туристе из земље и иностранства, а Kикинда је једини град који има месец СОВЕМБАР, када се одржава и истоимена манифестација.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар