МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРБИ НАЈБОЉИ НА СВЕТУ

Јован Милетић, Никола Старчевић, Машан Вучић и Михајло Михајловић

Ученици „Политехнике” – школе за нове технологије из Београда добили признање у Шангају: Награду су добили за најбољу презентацију своје земље и рада у роботици.

Међу 8.000 учесника и 3.000 екипа из 16 земаља на Светском такмичењу у роботици у Шангају 18. и 19. новембра, ученици „Политехнике” – школе за нове технологије, добили су награду за најбољу презентацију своје земље и рада у роботици. Иако су имали најлошији комплет коцкица за склапање робота, Никола Старчевић, Михајло Михајловић и Машан Вучић, с ментором професором Јованом Милетићем, добили су ово престижно признање.

Млади роботичари су, одмах по повратку из Кине, били гости редакције „Новости” и у разговору нам појаснили да иако је правилником такмичења предвиђено да комплети за склапање буду што скромнији, то нико није испоштовао, осим наше екипе. Остали су се такмичили са најмодернијим роботима, што је представљало само додатну мотивацију нашим ђацима да покажу своје знање и умеће.

– Имали смо два сата времена на самом такмичењу да програмирамо робота за извршавање одређених задатака – објашњава Никола. – Од седам задатака, три су била непозната и њихово испуњавање носи највећи број бодова, док су остали познати, али се не зна на ком ће месту, од девет локација на полигону, ће бити те препреке. Робот има три минута да уради све што му је задато, а што више задатака реши екипи донеси и више бодова.

Никола Старчевић, Михајло Михајловић и Машан Вучић (Новости)

Робот којег су наши средњошколци направили, прича Михајло, имао је бројне препреке на путу до циља. Једна од њих је била и покретни мост, а задатак је био да окреће пропелер и тако склапа и отвара мост. Ређали су се окретање ветрењаче, дизање тега и враћање на почетну позицију… Иако су неки задаци били познати, такмичари нису знали на којој локацији на полигону ће они „искочити”, са које стране полигона ће робот кренути, што им је додатно отежавало посао.

Најмлађи такмичар у нашој екипи Машан каже да се ради о едукативним роботима, који су делимично склопљени пре такмичења. Он наводи да пре уласка „у ринг” он има точкове и сензоре, а алати се роботу додају на самом такмичењу у складу са задацима који се налазе пред њим.

– Шангај је огроман, има више од 20 милиона становника и имали смо прилику да га упознамо мало ближе – причају ђаци. – Највећи утисак на нас је оставио телевизијски торањ који је висок 260 метара. Док се са наше Авале види цела Шумадија, одавде се види панорама града.

Млади роботичари кажу да су се највише дружили са такмичарима из Емирата, Индије, али и из Мексика, који је имао и девојке у тиму, које су оставиле посебан утисак на наше момке. Били су изненађени то да су сви чули за Србију, а међусобно су разменили информације о културама земаља из којих долазе. Такође, са вршњацима из Хрватске су били нераздвојни и када су се растајали пољубили су се три пута.

ПРВИ НАСТУП

Oдлазак наших средњошколаца у Шангај финансиран је у оквиру акције „Битка за знање”. Ово је први пут да Србија има представнике на овом престижном такмичењу, а прилику да учествују на истом добили су након освојеног другог места на WЕR отвореном купу Хрватске и региона. Светско такмичење у едукационој роботици (WЕR) од 2002. године се одржава у Кини, а у последње четири године на њему, поред Кине, учествују и друге земље. Тимови се такмиче у три старосне групе – нижи разреди основне школе, виши разреди основне школе и средњошколци, и то у пет до шест категорија.

НА НОВОЈ АДРЕСИ

ПОЛИТЕХНИКА – школа за нове технологије је од 1. септембра на новој адреси. После вишедеценијског рада у малом простору, ученици ове школе добили су боље услове за рад.

– Овај успех наших ученика је охрабрење да издржимо и наставимо још боље – каже Душан Миловановић, директор школе. – Полако се прилагођавамо у новом простору, веома смо задовољни оним што смо добили и коначно је цео колектив на једном месту.

(Бранка Борисављевић, Новости)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар